Rusija

Nebenzja pisao SB UN: Kijev govori jezikom mržnje, podstiču nasilje i rusofobiju

Anketa ukrajinske agencije UNIAN o ubistvima Rusa još jedan primer podstrekivanja na terorizam, kazao je stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja pisao SB UN: Kijev govori jezikom mržnje, podstiču nasilje i rusofobijuwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Ruska Misija pri UN je prosledila Savetu bezbednosti pismo u vezi sa izjavama šefa ukrajinskih obaveštajaca Kirila Budanova o nameri da ubijaju Ruse po čitavom svetu, ukazujući na rusofobiju i podsticanje na nasilje na etničkoj osnovi.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju na neprihvatljive reči Budanova koji je rekao "ubijali smo Ruse i nastavićemo da ih ubijamo bilo gde na Zemlji do potpune pobede Ukrajine".

"Ovo je primer govora mržnje, rusofobije i podsticanja na nasilje na etničkoj osnovi", kazao je Nebenzja.

On je naglasio da se time, u najmanju ruku, krši Konvencija o ukidanju svih vidova rasne diskriminacije.

Ruski diplomata je naveo i da je anketa ukrajinske agencije UNIAN o ubistvima Rusa još jedan primer podstrekivanja na terorizam.

"Još jedan primer izjava punih mržnje i podsticanja na terorizma je anketa ukrajinske agencije UNIAN na zvaničnom Telegram kanalu o tome ko bi trebalo da bude sledeća žrtva posle Darje Dugine, Vladlena Tatarskog (ubijeni u terorističkim napadima) i Zahara Prilepina (koji je ranjen)", podsetio je Nebeznja.

Podsetimo, šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov potvrdio je da Ukrajina stoji iza napada na različite javne ličnosti Rusije, nagovestivši da je moguće da se slični napadi odigraju u budućnosti.

Nešto ranije, komentarišući ubistvo Darje Dugine, on je kazao: "Ubijali smo i ubijaćemo Ruse u bilo kojoj tački sveta sve dok Ukrajina u potpunosti ne pobedi". 

Upitani da prokomentarišu ovu izjavu Budanova, iz Ujedinjenih nacija su poručili da nisu pročitali šta je tačno rečeno, da ne znaju za tu izjavu, ali da, u načelu, osuđuju bilo kakav teroristički napad. 

image