Rusija

Zazuova "krimi" priča: Kako se oteti konj Ramzana Kadirova vratio kući

Predstavnici ukrajinskih bezbednosnih službi kontaktirali su Kadirova preko posrednika i ponudili mu da otkupi konja koji je prethodno ukraden iz češke konjušnice u kojoj je trpeo antiruske sankcije
Zazuova "krimi" priča: Kako se oteti konj Ramzana Kadirova vratio kući© Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Čistokrvni pastuv Zazu, koji je, kako je svojevremeno rekao njegov vlasnik Ramzan Kadirov, još 2014. godine "na sebe primio prvi gnusni udarac demokratskog Zapada" i postao prva žrtva antiruskih sankcija -  konačno se vratio kući.

U Zazuovoj životnoj priči kombinuju se elementi špijunskog trilera, krimića, a u pojedinim momentima i komedije.

Kadirovljev ljubimac sa zvezdom na čelu, proglašen je, dakle, imovinom, pa je u skladu sa evropskom praksom kažnjavanja Rusa i Rusije, "zamrznut", odnosno zatočen u konjušnici u Češkoj, odakle je "misteriozno" nestao početkom marta.

"Gde je sigurnost? Gde je hrabra policija s demokratski efikasnim i naprednim istražnim tehnikama? U našoj republici znamo i da automobile noću ostavimo otvorene, a tamo neko izvede sankcionisanog konja iz tora i organi reda za to saznaju tek nekoliko dana kasnije", iznenađen je bio čečenski lider, koji je odmah posumnjao da su konjokradice toliko lukave da ih policija ne pronađe.

Kadirov tada, ipak nije znao da njegov trkački konj nije ukraden, već kidnapovan, i da će otmičari ubrzo od njega zatražiti i otkupninu.

Krađu je, zapravo, kako je čečenski lider ustvrdio pre nekoliko dana - inscenirala ukrajinska tajna služba.

"Predstavnici ukrajinskih bezbednosnih službi su me kontaktirali preko posrednika i ponudili da od njih otkupim Zazua. Znali su koliko sam vezan za konja i to je imalo cenu. Naravno da sam pristao. Da budem iskren, mislio sam da će mi Zazu biti na neki način zvanično predat uz ukidanje sankcija ili nešto slično, ali se ispostavilo da su tajne službe imale hrabar plan – jednostavno su inscenirali njegovu krađu iz konjušnice u Češkoj", otkrio je Kadirov.

Prevaranti su mu zatražili otkupninu od 18.000 dolara, tačno onoliko koliko su češki mediji procenjivali da je konj vredan, iako je čečenski lider tvrdio da je to "omalovažavanje", jer Zazu košta najmanje deset miliona dolara.

Na njegovu sreću, otmičari su bili skromniji, pa i smotaniji nego što su mislili.

"Sve je gotovo. Pa se čak i operacija vraćanja mog Zazua završila u našu korist. U poslednjem trenutku dok je konj prebacivan preko granice, ukrajinska strana je ili uradila nešto neplanirano, ili nešto nije podelila među sobom. I dok su predstavnici ukrajinskih specijalnih službi sređivali međusobne odnose, moji ljudi su jednostavno uzeli konja, a da im nisu dali pare. I ispravno su uradili! U SBU su odlične konjokradice, ali nisu dobri pregovarači", otkrio je on.

Kadirov se požalio i da su zapadni političari "pokvarili karijeru" njegovom trkačkom konju da bi ga iznervirali, ali da će Zazu, iako više neće biti šampion, živeti "srećan život konja u dobrim uslovima". 

"Danas se moj dragi i voljeni Zazu vratio kući! Pomislite samo, devet godina nisam video ovog prelepog konja, mog voljenog prijatelja", radovao se Kadirov.

image