Svet

Viktorija Nuland: Razmišljamo o konfiskaciji zamrznute ruske imovine

Američka zvaničnica izjavila je i da Ministarstvo pravde ima nova ovlašćenja da upotrebi sredstva zaplenjena od ruskih oligarha da se pomogne u obnovi Ukrajine
Viktorija Nuland: Razmišljamo o konfiskaciji zamrznute ruske imovineGetty © Chip Somodevilla / Staff

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je na Forumu partnerstva SAD i Ukrajine da će Rusija morati da plati za sve što je uništila u Ukrajini i da će se za potrebe rekonstrukcije te zemlje koristiti zamrznuta ruska imovina.

U govoru "Oslobađanje tržišnog potencijala u Ukrajini" velika pobornica Ukrajine i njene borbe protiv Rusije istakla je da je Svetska banka procenila da obnova razrušene zemlje može da košta oko 411 milijardi dolara u narednoj deceniji.

"Nastojaćemo da obezbedimo da Rusija plati za sve što je uništeno. Uz podršku Kongresa, Ministarstvo pravde ima nova ovlašćenja da upotrebi sredstva zaplenjena od ruskih oligarha da se pomogne u rekonstrukciji Ukrajine. U februaru smo najavili prvu tranšu od 5,4 miliona dolara a nove će uslediti. U toku su razgovori o sredstvima Centralne banke Rusije procenjenim na 300 milijardi dolara koje smo mi i naši saveznici zamrzli", precizirala je Nulandova.

Uz to je konstatovala da se ni SAD ni njihovi saveznici nisu premišljali u pogledu podrške Ukrajini, te da su ujedinjeniji nego ikad pre.

Dodala je da su Sjedinjene Države dosad odvojile više od 50 milijardi dolara za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, a da je Evropa učinila isto s tim što je i primila osam miliona izbeglica.

Forum partnerstva SAD i Ukrajine je, po rečima državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, primer šta se dešava "kada svi dođemo za sto da postignemo zajednički cilj". U organizaciji Privredne komore SAD kroz javno-privatna partnerstva američka vlada stvara mogućnosti za investicije i inovacije.

image
VV inauguration
banner