Rusija

"Velt": Ni evro za Ukrajinu, Evropska unija će morati da vrati svu zamrznutu rusku imovinu

Nemački list došao je u posed dokumenta koji otkriva da EU nema velike šanse da Rusima "naplati" za učešće u sukobu u Ukrajini
"Velt": Ni evro za Ukrajinu, Evropska unija će morati da vrati svu zamrznutu rusku imovinuwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Evropska unija ne samo da ne zna gde se sve nalaze ruska sredstva, već i ne bi mogla ništa da uradi sa njima, piše nemački "Velt".

Ovaj list je, naime, došao u posed dokumenta koji pokazuje da je Evropska unija, uprkos svojim pretnjama da će ruske zamrznute rezerve iskoristiti za obnovu Ukrajine, sada došla do otrežnjujućeg saznanja - sankcionisano bogatstvo Rusa se ne sme dirati jer će jednog dana, kada se sukob završi, morati da bude vraćeno Rusiji.

"Čak i ako vlasti pronađu imovinu i zamrznu je, niko ne može da je zapleni. To bi funkcionisalo samo ako bi istražitelji mogli da dokažu da su sankcionisani milijarderi počinili zločin. EU bi morala da sasluša svakog pojedinačno pred sudom, što bi moglo da potraje godinama", navodi "Velt".

List podseća i na primere koji govore o tome kakve su šanse Evropske komisije da uspe u svojoj nameri i "naplati" Rusiji.

Jedan od njih je i slučaj bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina kome je Italija prošle godine zamrznula imovinu, među kojom je bila i vila na Sardiniji sa bazenom i pogledom na more vredna 105 miliona evra.

Ali, pre nekoliko nedelja, sud EU ukinuo je sankcije jer se nije moglo dokazati da Mazepin ima jasnu vezu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nemački list otkriva, međutim, na kakvu su ideju došli u Evropi. U njihovom dokumentu piše da je plan da se ruske pare "obrnu". Naime, ideja je da se zamrznuta sredstva ulože u evropske državne obveznice i da se tako zaradi godišnji prinos od 2,6 odsto.

"Ali šta ako EU prokocka novac? Prema mišljenju komisije, rizik je veoma nizak, ali se gubici nikada ne mogu isključiti. U 'najgorem ekstremnom scenariju', zvaničnici očekuju minus od četiri milijarde evra. Kako se nositi sa takvim slučajem tek treba da se razjasni", navodi "Velt".

Medij napominje da su neke zemlje EU blokirale velike količine ruskih rezervi, poput Belgije i Luksemburga.

"Ali drugi su malo ili nimalo napredovali. Malta je imala samo 222.470 evra, Grčka 212.201 evra. Komisija pretpostavlja da su desetine milijardi još uvek na raspolaganju u EU. Konačno, sankcionisano je oko 1.500 Rusa za koje se kaže da su bliski Putinu. Ali njihova imovina je često dobro skrivena: jahte pripadaju kompanijama nejasnih struktura, a vile daljim rođacima koji nisu na listi EU", navodi "Velt" podsećajući da je komisija čak razmatrala i izricanje novčanih kazni članicama EU koje dovoljno brzo ne daju informacije o tome gde su ruska sredstva.

Tome se suprotstavilo više desetina vlada, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zamrzavanje ruske imovine nazvala je krađom.

image
VV inauguration
banner