Rusija

Prvo prijavite koliko ste konfiskovali Rusima: Nov uslov pred bankama

Pravna služba EU saopštila je da bi evropsko zakonodavstvo dozvolilo da se zamrznuta imovina investira, a članice EU do sada su prijavile oko 33,8 milijardi evra zamrznutih sredstava
Prvo prijavite koliko ste konfiskovali Rusima: Nov uslov pred bankamawww.globallookpress.com © Anton Belitsky

Evropska unija bi mogla da zahteva od banaka da prijave vrednost zamrznute imovine Centralne banke Rusije, ukoliko želi da koristi ta sredstva za obnovu Ukrajine.

Pravna služba EU saopštila je da bi evropsko zakonodavstvo dozvolilo da se zamrznuta imovina investira, a da se prihodi iskoriste za pomoć Kijevu, ali da zvaničnici EU prvo moraju da objave kolika su sankcionisana sredstva Centralne banke Rusije i druge zamrznute imovine, navodi se u dokumentu koji je podeljen predstavnicima članica EU na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Briselu, prenosi "Blumberg". 

Zvaničnici su procenili da je u pitanju oko 258 milijardi dolara, na osnovu informacija koje je Banka Rusije navela u izveštaju o upravljanju deviznom i zlatnom imovinom za 2022. godinu.

Do sada su zemlje EU prijavile oko 33,8 milijardi evra (36,4 milijarde dolara) zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije, ali procena još uvek traje.

"Rusija će morati da plati za uništenje koje je izazvala i moraće da doprinese obnovi Ukrajine", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. "Zato sa našim partnerima istražujemo kako da iskoristimo rusku imovinu u korist Ukrajine."

"Blumberg" dodaje da se u pravnom dokumentu EU navodi da bi Unija trebalo da radi sa G7 i međunarodnim partnerima ako želi da investira zamrznutu imovinu i koristi prihode.

image