Rusija

"Blumberg": Nemačka je "otvorena" za zaplenu zamrznute ruske imovine

Berlin će navodno konfiskovati sredstva Centralne banke Rusije ukoliko bude imao podršku saveznika
"Blumberg": Nemačka je "otvorena" za zaplenu zamrznute ruske imovineGetty © Sean Gallup / Staff

Nemačka je "otvorena" da zapleni i koristi zamrznuta sredstva Centralne banke Ruske Federacije, ali, iako se, kako prenosi "Blumberg", vlada te zemlje navodno zalaže za njihovo "korišćenje za obnovu Ukrajine", stav još nije zvaničan budući da članovi kabineta nisu jednoglasni po tom pitanju.

EU i G7 su u okviru sankcija Rusiji zamrzle oko 300 milijardi evra (311 milijardi dolara) rezervi koje pripadaju ruskoj centralnoj banci, zajedno sa milijardama imovine u vlasništvu ruskih biznismena.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok insistira da bar deo zamrznute ruske imovine mora biti zaplenjen, dok je ministar finansija Kristijan Lindner zabrinut da bi taj potez mogao da stvori opasan i pravno problematičan presedan za evropske države i njihove saveznike, rekli su izvori za "Blumberg".

Berlin bi podržao konfiskaciju pod uslovom da se reše pravna pitanja i da ostale države EU slede njihov primer, dodaje američki medij.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je rekla da će EU "pronaći legalne načine" da zapleni rusku imovinu.

Kako navodi "Blumberg", SAD su do sada bile opreznije zbog zabrinutosti da bi konfiskacija ruske imovine oštetila njihovu reputaciju sigurnog utočišta za stranu imovinu.

Centralna Banka Ruske Federacije je prošle nedelje saopštila su šanse da zapadne zemlje vrate zamrznutu rusku imovinu "izuzetno niske", uprkos činjenici da ona nije zakonski oduzeta.

image