Svet

Nemačka ministarka spoljnih poslova: Ne možemo da održavamo normalne odnose sa Rusijom

"Želimo mirnu i demokratsku Rusiju koja ne predstavlja pretnju po svoje susede", poručila Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova: Ne možemo da održavamo normalne odnose sa Rusijomwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Nemačka ne može da ima normalne odnose sa ovakvom Rusijom, poručila je ministarka spoljnih poslova te zemlje Analena Berbok, dodavši da Berlin želi mirnu i demokratsku Rusiju "koja ne predstavlja pretnju po svoje susede".

"Mi nemamo iluzija. Trenutno živimo u drugačijoj realnosti, zato moramo da jačamo našu zajedničku bezbednost pred Rusijom", rekla je ona za rumunsku televiziju Digi 24.

Berbok je istakla da će Nemačka, sve dok traje "brutalni agresorski rat kojim se krši međunarodno pravo", pooštravati sankcije koje uvodi Moskvi.

"Ukrajina brani slobodu Evrope. Zato ćemo biti uz nju dokle god to bude bilo potrebno - naoružanjem, humanitarnom i finansijskom pomoći", dodala je šefica nemačke diplomatije.

Kada je reč o želji Ukrajine da postane članica Evropske unije i NATO-a, Berbok je navela da je davanje statusa kandidata Ukrajini za članstvo u EU bio "istorijski trenutak", te da se Ukrajinci svakodnevno bore za pravo da slobodno biraju svoju budućnost.

"Tu budućnost vide u Evropi, u Evropskoj uniji. Put do tamo će biti dug i svakako ponekad težak, ali mi činimo sve što je u našoj moći da podržimo Ukrajinu u procesu usklađivanja pravnog sistema i standarda sa onima u EU, čime joj otvaramo put za pristupanje Uniji", napomenula je nemačka ministarka spoljnih poslova.

Istovremeno, dodala je Berbok, EU mora da uradi i svoj domaći zadatak.

"Nije dovoljno da se dodaju nove zastave na zgradu Saveta u Briselu. Moramo da razmislimo o tome kako ćemo delovati i donositi odluke u proširenoj Uniji", izjavila je ona i zaključila da se zbog toga Berlin zalaže za reforme poput one koja se tiče uvođenja glasanja kvalifikovanom većinom.

image
VV inauguration
banner