Svet

Legalizacija pljačke: EU se sprema za korišćenje zamrznute ruske imovine u Ukrajini?

U Pravnoj službi Saveta EU veruju da postoji pravni način za korišćenje oko 34 milijarde evra zamrznute ruske imovine
Legalizacija pljačke: EU se sprema za korišćenje zamrznute ruske imovine u Ukrajini?www.globallookpress.com © Federico Gambarini

Državama članicama EU rečeno je da Unija ima zakonska ovlašćenja da privremeno koristi najmanje 33,8 milijardi evra zamrznutih sredstava Ruske centralne banke za pomoć u obnovi Ukrajine, preneo je "Blumberg" pozivajući se na neimenovane izvore.

Ti izvori su rekli da je Pravna služba Saveta EU evropskim diplomatama rekla da je takav plan pravno izvodljiv, sve dok se imovina ne ekspropriše i ako se ispune određeni uslovi.

Prema ovim izvorima, korišćenje zamrznutih sredstava Ruske banke podrazumeva određivanje datuma do kojeg će se koristiti za obnovu Ukrajine, obezbeđenje likvidnih sredstava, kao i činjenicu da se glavnica i kamata moraju biti vraćen u Rusiju u nekom trenutku.

Advokati EU su objasnili da bi, ukoliko je došlo do gubitka dok je Unija upravljala ruskom imovinom, nadoknada morala biti obezbeđena kroz budžet Unije ili država članica.

EU već neko vreme istražuje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine, koja je privremeno oduzeta na osnovu sankcija koje je Unija uvela Rusiji, a razgovori o tome su tek u početnoj fazi.

Zvaničnici EU i pojedine države članice zabrinuti su zato što bi takav potez predstavljao presedan, pa je potrebno pronaći nekakvo pravno opravdanje, posebno za korišćenje zamrznutih sredstava Ruske centralne banke.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da "želi da natera Rusiju da plati ono što je uništila u invaziji zamrznutim sredstvima oligarha i imovinom svoje centralne banke".

Zvaničnici zemalja članica EU i G7 rekli su da ne postoji jasna pravna osnova za jednostavno zaplenu imovine ruske banke i njeno preusmeravanje u Ukrajinu.

Umesto toga, kao prvi korak, EU razmatra udruživanje sredstava na nivou EU ili na međunarodnom nivou za generisanje prihoda koji bi mogli da se koriste za finansiranje obnove Ukrajine – zadatak za koji je Svetska banka procenila da bi mogao da košta najmanje 350 milijardi dolara, navodi "Blumberg".

Dok neki pravnici smatraju da postoji korišćenja zaplenjene ruske imovine, izvršne vlasti EU i dalje su skeptične po tom pitanju, rečeno je američkom portalu. Zvaničnici takođe veruju da bi to moralo da bude sprovedeno u koordinaciji sa zemljama G7.

Prema nekim procenama, imovina ruske centralne banke zamrznuta u inostranstvu iznosi 300 milijardi dolara.

Zvaničnici EU procenjuju da se oko 33,8 milijardi evra nalazi u depozitima u Uniji, iako se taj iznos još uvek procenjuje, preneo je Blumberg.

image