Svet

Kipar blokira više od 1,5 milijardi evra ruske imovine

Prilikom obavljanja bilo koje kupoprodajne transakcije vrši se kontrola nad imovinom i depozitima osoba pod režimom sankcija, rekao je kiparski ministar finansija
Kipar blokira više od 1,5 milijardi evra ruske imovine© Tanjug/ Petros Karadjias

Kipar je blokirao više od 1,5 milijardi evra imovine koja pripada državljanama Rusije u ovoj zemlji, izjavio je kiparski ministar finansija Konstantinos Petridis.

On se javnosti obratio nakon izveštaja "Si-Bi-Njuza", koji je citirajući Petridisa napisao da Kipar ne poštuje antiruske sankcije. Ministar se obratio jer smatra nepravednim da se ta mala ostrvska država i dalje prikazuje kao sigurno utočište za ruske oligarhe koji pokušavaju da izbegnu sankcije Rusiji koje je uvela Evropska unija.

"Insistirajući da je zemlja napustila svoje 'grehe iz prošlosti' i da je blokirala  gotovinu i drugu imovinu povezanu sa Rusijom u vrednosti od stotinu miliona u skladu sa režimom sankcija", prenosi AP. 

"Što se tiče sankcija, do danas je blokirano oko 105 miliona evra depozita u kreditnim institucijama, kao i oko 720 miliona evra sredstava investicionih kompanija registrovanih na Kipru. Takođe, konfiskovano je još 719 miliona evra sredstava koja drže pružaoci administrativnih usluga koje reguliše Kiparska Komisija za hartije od vrednosti", naveo je Petridis u saopštenju.

Prema njegovim rečima, prilikom obavljanja bilo koje kupoprodajne transakcije vrši se kontrola nad imovinom i depozitima osobama pod režimom sankcija.

Kako pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog u republici krajem 2022. godine, većina stanovnika Kipra (58 odsto) ne slaže se sa pristupanjem njihove zemlje sankcijama EU protiv Rusije, uvedenim zbog situacije oko Ukrajine. Samo 36 odsto ispitanika izjasnilo se u prilog antiruskim restriktivnim merama, prenosi "Parlamentskaja gazeta".

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem oktobra na plenarnoj sednici diskusionog kluba "Valdaj" rekao da su SAD i Zapad "ugurale" u džep ruske zlatno-devizne rezerve i da su, koristeći dolar kao oružje, Vašington i zapadne zemlje diskreditovale instituciju međunarodnih finansijskih rezervi.

Ranije je prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa rekao da bi planovi Estonije da konfiskuje rusku imovinu mogli da pogode Evropu.

image