Svet

Evropa otima rusku imovinu: Pronašli smo ćup zlata koji mora biti zaplenjen (VIDEO)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen: imamo radnu grupu "Uhvati i zamrzni"
Evropa otima rusku imovinu: Pronašli smo ćup zlata koji mora biti zaplenjen (VIDEO)www.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemački kancelar Olaf Šolc zalažu se za "novi Maršalov plan" za obnovu Ukrajine. Međunarodna ekspertska konferencija o oporavku, rekonstrukciji i modernizaciji Ukrajine sazvana je u Berlinu 25. oktobra 2022. 

Zaključeno je da treba da se razgovara o tome "kako da se finansira oporavak, rekonstrukcija i modernizacija Ukrajine u godinama i decenijama koje dolaze", rekao je Šolc, koji je bio domaćin sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

 "Razmatra se ništa manje nego stvaranje novog Maršalova plana za XXI vek, generacijski zadatak koji mora da počne sada", istakao je nemački kancelar.

Lajenova je rekla da Svetska banka procenjuje cenu štete za Ukrajinu do sada na 350 milijardi evra (345 milijardi dolara).

Cilj EU nije da zamrzne, već da konfiskuje rusku imovinu u Evropi, a imamo radnu grupu koja se zove "Uhvati i zamrzni", izjavila je Ursula fon der Lajen.

Pristalice Kijeva moraju već da razgovaraju "kako da održe finansiranje oporavka, rekonstrukcije i modernizacije Ukrajine u godinama i decenijama koje dolaze", smatra Šolc.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se obratio učesnicima skupa u video obraćanju iz Kijeva. Zelenski je pozvao na nadoknadu štete tako što bi se zaplenila ruska imovina.

Istu ideju izneo je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Postoji ogroman ćup zlata koji treba uzeti i posvetiti rekonstrukciji Ukrajine, a to je ruska imovina — imovina Ruske Federacije i ruskih oligarha", smatra Moravjecki. "Zamrzavanje zaista ne znači previše. Mora biti zaplenjeno."

"Volja postoji...Insistiramo na vladavini prava... Ovaj proces mora biti pravno ispravan." poentirala je zaplenu ruske imovine predsednica Evropske komisije.

Šolc i fon der Lajen pozvali su u utorak u pomoć Ukrajini čelnike Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Programa UN za razvoj i druge.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da se nada da će "platforma za finansijsku koordinaciju" biti uspostavljena do kraja ove godine.

"Nemamo vremena za gubljenje. Obim razaranja je zapanjujući", osvrnula se na rusku specijalnu vojnu operaciju Ursula fon der Lajen.

„Potrebne su nam sve ruke na palubi — G7, EU, Evropa; jaki partneri kao što su Sjedinjene Države, Kanada, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland i mnogi, mnogi drugi." izrazila je svoje nade predsednica Evropske komisije.

Podsećamo, Maršalov plan je bila inicijativa nakon Drugog svetskog rata, koju su sponzorisale SAD i koja je pomogla oživljavanju zapadnoevropskih ekonomija. Dugo se smatralo da je Maršalov plan jedan od prvih procesa evropskih integracija. Posledica plana je bila i znatna "amerikanizacija privrede i tehnike" u Evropi.

image