Rusija

Ruski ambasador u SAD o novim sankcijama: Sve je već viđeno

Rusija je pokazala da je u stanju da se izbori sa svim sankcionim pritiscima, ističe Antonov
Ruski ambasador u SAD o novim sankcijama: Sve je već viđenowww.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R

Poslednji paket američkih sankcija protiv Moskve ne predstavlja ništa novo nego je ponavljanje već viđenog scenarija, kaže ambasador Ruske Federacije u SAD Anatolij Antonov.

"Plan Vašingtona je jednostavan – da pokuša da uplaši i odbije partnere od ruskog tržišta", da utiče na domaće kompanije i uzajamno korisnu saradnju. "Da zbuni biznis sektor, stručnjake i javnost, da ih ubedi da se nalazimo pod jakim ograničenjima", objašnjava dalje ambasador, dodajući da to zapravo nije tako.

"Rusija je ne rečima već delima pokazala da je sposobna da se izbori s pokušajima koji je trebalo da dovedu do zaustavljanja njenog razvoja", dodaje Antonov.

Diplomata takođe upozorava Vašington da će se svi pritisci na Moskvu, ali i na druge zemlje u razvoju obiti o glavu SAD, odnosno njihovim dugoročnim ciljevima. 

Ove zemlje će "očigledno videti koliku štetu njihovim životno važnim interesima nanosi politika Sjedinjenih Američkih Država, te će okrenuti leđa Vašingtonu", zaključuje Antonov.

Ambasador takođe podseća da je Moskva juče uvela sankcije protiv 500 američkih građana "kao odgovor na sankcije koje se redovno uvode protiv Rusije".

Na listi se, osim izuzetno istaknutih ličnosti poput bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, nalaze i drugi zvaničnici, stručnjaci i saradnici "analitičkih centara" koji šire dezinformacije o Rusiji, kao i predstavnici kompanija koje Kijevu obezbeđuju oružje.

image