Rusija

Mišustin u Kini: Moskva i Peking se bore protiv globalne dominacije Zapada

Rusija i Kina se suprotstavljaju pokušajima Zapada da očuva globalnu dominaciju i da nezakonitim sankcijama nameće svoju volju nezavisnim državama, rekao je premijer Rusije
Mišustin u Kini: Moskva i Peking se bore protiv globalne dominacije Zapadawww.globallookpress.com © Russian Government/via Global Look Press

Rusija i Kina se suprotstavljaju pokušajima Zapada da očuva globalnu dominaciju i da nezakonitim sankcijama nameće svoju volju nezavisnim državama, rekao je premijer Rusije Mihail Mišustin na sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu.

"Iskreno cenimo viševekovne spone dobrosusedstva, partnerstva i saradnje koje povezuju Rusiju i Kinu. Za nas je to od posebnog značaja u uslovima kada situacija na međunarodnoj sceni postaje sve turbulentnija", rekao je ruski premijer.

Moskva i Peking će, prema njegovim rečima, da pruže presudan otpor opasnim stremljenjima i stvoriće povoljne uslove za napredak i ostvarenje strateških ciljeva dve zemlje. 

Na samom početku sastanka Mišustin je kineskom predsedniku preneo pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Pre svega da vam prenesem prijateljske pozdrave od predsednika Rusije Vladimira Putina. On se sa izuzetnim zadovoljstvom seća razgovora sa vama održanih u Moskvi u martu", rekao je Mišustin.

Poseta Sija Rusiji je, kako je naglasio Mišustin, označila početak nove epohe razvoja odnosa, sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje između dve zemlje.

Glavni cilj posete ruskog premijera Kini je organizovanje delotvornog rada kroz vlade zemalja na primeni svih sporazuma postignutih u martu 2023. tokom posete Si Đinpinga Moskvi.

"Jedinstvo vam omogućava da pomerate planine", kazao je Mišustin govoreći o rusko-kineskim odnosima za koje smatra da su na neviđeno visokom nivou.

Pored jačanja trgovinsko-ekonomske saradnje, od velike važnosti je i širenje kulturnih i humanitarnih veza, naglasio je premijer Rusije.

Kineski lider je sa svoje strane istakao da su strane prethodno imale korisne razgovore sa kineskim premijerom Li Čijangom.

Odnosi Rusije i Kine se sada razvijaju na visokom nivou, pouzdano se ostvaruje višestruka saradnja, kazao je Si Đinping i predložio da se nastavi sa obostrano korisnom bilateralnom saradnjom.

Obim bilateralne trgovine za 4 meseca porastao je na 73,14 milijardi američkih dolara, precizirao je kineski predsednik.

Mišustin boravi u višednevnoj poseti Kini tokom koje je, između ostalog, učestvovao na rusko-kineskom biznis forumu u Šangaju i, kao što je kazao Si Đinping, imao sastanak sa kineskim premijerom Li Čijangom.

image