Rusija

Mišustin: Rusija izdržala najteže sankcije u novijoj istoriji

Zapad je od samog početka pokušavao da uveri sve da sankcije navodno nisu usmerene protiv naših građana, što nije istina, rekao je ruski premijer
Mišustin: Rusija izdržala najteže sankcije u novijoj istorijiwww.globallookpress.com © Russian State Duma Press Service/via Globallookpress.com

Intenzitet sankcija koji je uveden Ruskoj Federaciji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini ne može se meriti ni sa jednim drugim sankcijama u novijoj istoriji, izjavio je premijer Rusije Mihail Mišustin koji je Državnoj dumi Rusije predstavio izveštaj o radu ruske Vlade tokom 2022. godine.

"Kada su u pitanju sankcije, Rusiji je zadat udarac kome nema ravnog u novijoj istoriji. Prošle godine smo morali skoro svakodnevno da reagujemo na izazove povezane sa novim paketom sankcija. To je zahtevalo hitnu reakciju i stalnu potragu za odgovorom na pitanje – šta će biti dalje", istakao je on, prenose "RIA Novosti".

On je opovrgao tvrdnje Zapada da se sankcije ne odnose na ruski narod.

"Zapad je od samog početka pokušavao da uveri sve da sankcije navodno nisu usmerene protiv naših građana. Ni tada se nisu gajile neke iluzije po tom pitanju. Ali sada i neko ko je daleko od globalne politike shvata da je glavni cilj bio upravo ruski narod", rekao je premijer tokom obraćanja Državnoj dumi sa izveštajem o radu ruske Vlade za 2022. godinu, prenose "RIA Novosti".

Zapad ne bira sredstva

Mišustin je istom prilikom ukazao da sankcije ciljaju ruske kompanije, ali i građane Rusije.

"Obratite pažnju na to koliko su nam govorili o neprikosnovenosti, o svetosti privatne svojine. Ali danas se zamrzava imovina, novac naših ljudi i kompanija samo zato što su iz Rusije", rekao je ruski premijer.

Zapad ne bira sredstva pri pokušajima da našteti Rusiji, na šta, Mišustin navodi, ukazuje i sabotaža Severnog toka.

"Digli su u vazduh krake gasovoda 'Severni tok'. Zamrzavali su račune, isključivali iz međunarodnog sistema plaćanja. Pokušavali su da blokiraju sve bankarske i druge ekonomske aktivnosti", dodao je on.

Međutim, kako je rekao, uprkos sankcijama sve platne kartice u Rusiji rade, Rusija je uspela da smanji inflatorni pritisak i održi stabilnost bankarskog sektora.

Ruska ekonomija izdržala sve pritiske

"Prošlog proleća analitičari su procenili da će verovatni pad ruskog BDP-a biti dvocifren. Ali mi smo izdržali. Pad se pokazao prilično umeren. Vlada i Banka Rusije su pripremile mere za stabilizaciju situacije u sferi finansija. Normalizovan je rad kreditnih organizacija, valute i berze", rekao je Mišustin.

Takođe je dodao da je stopa nezaposlenosti u decembru 2022. godine bila na istorijskom minimumu – 3,7 odsto, dok je u januaru ove godine iznosila 3,6 odsto.

image