Rusija

Peskov: Putin nije poslao poruku Zelenskom

Portparol Kremlja precizirao je da ruski predsednik nije uputio nikakvu poruku za ukrajinskog lidera preko predsednika Gvineje Bisao Umaroa Sisoka Embala
Peskov: Putin nije poslao poruku Zelenskomwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nije poslao nikakvu specijalnu poruku ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom o mogućem dijalogu Moskve i Kijeva preko predsednika Gvineje Bisao Umaroa Sisoka Embala sa kojim se u utorak sastao u rezidenciji predsednika.

"Nikakve konkretne poruke u ovom slučaju nije bilo niti se razgovaralo o tome", objasnio je Peskov.

On je takođe dodao da je jedan član delegacije afričke države izrazio želju da prenese Putinov stav ukrajinskoj strani.

"Predsednik Ruske Federacije je obavestio svog kolegu o tome kako su prošli pregovori Rusije i Ukrajine, od kojih je Kijev na kraju odustao", precizirao je portparol Kremlja.

Peskov je precizirao da je Putin tokom razgovora sa predsednikom Gvineje Bisao, objasnio svom kolegi kako su vođeni pregovori u martu i kako su radili pregovarački timovi, ruski i ukrajinski.

 "Putin je rekao da je tekst sporazuma zapravo bio gotov, da su se strane donekle usaglasile, a onda je ukrajinska strana iznenada napustila pregovarački sto. Izjavili su da nisu spremni da nastave pregovore, a zatim se ta nespremnost pretočila u zakon koji zabranjuje ukrajinskoj strani, predsedniku Ukrajine i svima ostalima da pregovaraju sa Rusijom i sa predsednikom Putinom", zaključio je portparol Kremlja.

Peskov je istakao da je ruski predsednik istovremeno naglasio da se takva nespremnost za pregovore i odbacivanje već dogovorenih sporazuma očigledno dešavaju pod naredbom Vašingtona.

On je ponovio da "Rusija i dalje ne menja svoj stav i da je spremna da obezbedi svoje interese za pregovaračkim stolom, ali da ukrajinska strana i dalje nije zainteresovana".

image