Rusija

Peskov: Putin nije čestitao Sunaku, Britanija neprijateljska zemlja

Portparol Kremlja poručio da će Rusija nastaviti da upozorava svet na ukrajinsku "prljavu bombu"
Peskov: Putin nije čestitao Sunaku, Britanija neprijateljska zemljawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije čestitao novom premijeru Velike Britanije, budući da je to neprijateljska zemlja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Znate da Velika Britanija sada spada u kategoriju neprijateljskih zemalja. Dakle, ne, četitka nije upućena", rekao je Peskov na današnjoj konfereniciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je Putin uputio čestitke novom britanskom premijeru Rišiju Sunaku.

Naglasio je da će Kremlj će nastaviti da poziva svet da zaustavi ukrajinsku upotrebu "prljave bombe". 

Peskov je istakao da odgovorni za zločine nad građanima Donbasa ne smeju da izbegnu kaznu, kao i da se preduzimaju mere za poboljšanje situacije sa opremom mobilisanih. 

Peskov je izjavio da razmeštanje američke vazdušno-desantne divizije u Rumuniji može dovesti do nestabilnosti. 

Razgovor o razmeni zatvorenika između Rusije i SAD treba da prođe u tišini

Peskov je poručio da Kremlj neće komentarisati presudu američkoj košarkašici Britni Griner koju je sud u Rusiji osudio na devet godina zatvora zbog krijumčarenja droge.

 "Razgovor o mogućoj razmeni zatvorenika treba da prođe u tišini. Znate, mi ne komentarišemo sudske odluke, to je prva stvar. Drugo, mi uvek kažemo da svi kontakti za eventualnu razmenu mogu da se obavljaju samo u uslovima potpune izolovanosti od javnosti", rekao je Peskov novinarima.

Najavio je da je u pripremi trilateralni sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, a vreme i mesto biće naknadno utvrđeni.

"Predsednik će, putem video linka, održati sastanak sa šefovima delegacija 51. sastanka Saveta šefova bezbednosnih agencija i specijalnih službi Zajednica nezavisnih država. Taj 51. sastanak je veoma važan. To su zapravo oni koji vode bezbednosne agencije. i specijalne službe, pa će se razgovarati o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj bezbednosti", rekao je Peskov.

Rusija je, kako je rekao, u veoma konstruktivnom dijalogu sa Međunarodnom atomskom energetskom agencijom (IAEA) i namerava da to nastavi.

"Mi smo u veoma konstruktivnom dijalogu sa Agencijom i nameravamo da to nastavimo", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kako Kremlj gleda na planove stručnjaka IAEA i njenog šefa Rafaela Grosija da posete Ukrajinu u svetlu podataka o "prljavoj bombi".

Povodom sudbine imovine napuštenih u novim regionima Ruske Federacije izjavio je da će vlada morati da se pozabavi tim pitanjem. 

"Imovina na novim teritorijama Ruske Federacije ima vlasnike, imaju pravo da traže prava, ali na osnovu vlasništva ruskih regiona", rekao je portparol Kremlja. 

Osvrnuo se i na poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila koji je zatražio da se, u strategiju nacionalne bezbednosti Ruske Federacije uvedu pojmovi ljubavi prema otadžbini, vernosti, dužnosti i požrtvovanja.

Peskov je naveo da su poruke patrijarha veoma duboke i stoga se na njih ne može momentalno reagovati. One moraju biti predmet opsežne i temeljne rasprave.

Patrijarh je takođe napomenuo da strategija mora podrazumevati hijerarhiju vrednosti i zapitao se mogu li ljudska prava i dostojanstvo nadživeti čoveka.

Strategija nacionalne bezbednosti je osnovni strateški planski dokument koji definiše nacionalne interese i prioritete Rusije, ciljeve u oblasti unutrašnje i spoljne politike usmerene na jačanje nacionalne bezbednosti i obezbeđivanje održivog razvoja zemlje.

image
VV inauguration
banner