Rusija

Rusija: Saglasni smo sa Kinom, zagovaranje rata donosi još nevolja

Moskvu ne treba podsticati na pregovore – ona je potpuno otvorena za njih, istakla je Zaharova tokom brifinga
Rusija: Saglasni smo sa Kinom, zagovaranje rata donosi još nevolja© Tanug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija se slaže sa specijalnim izaslanikom Kine za evroazijska pitanja Li Huijem koji je rekao da će podsticanje rata doneti još više nevolja, i poziva zemlje NATO-a da obustave isporuke oružja Ukrajini, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom brifinga.

Naime, Li Hui je poručio da će "podsticanje rata doneti više nevolja".

"Slanje oružja Ukrajini samo dovodi do dalje eskalacije sukoba i novih žrtava, pre svega među samim Ukrajincima", naglasila je ruska zvaničnica.

"Pozdravljamo spremnost Kine da odigra pozitivnu ulogu u mirnom rešavanju ukrajinske krize i konstruktivna razmatranja izneta u dokumentu kineske strane 'O stavu Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize'", naglasila je.

Podsetila je na reči ruskog predsednika Vladimira Putina koji je u martu ove godine, nakon razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom istakao da su "mnoge odredbe mirovnog plana koje je Kina iznela u skladu sa ruskim pristupima i mogu se uzeti kao osnova za mirno rešenje kada na to budu spremni na Zapadu i u Kijevu".

Nastavak pregovaračkog procesa koji je Kijev prekinuo prošle godine, prema njenim rečima, zavisi isključivo od toga da li su ukrajinske vlasti i njihovi zapadni lideri spremni za ozbiljnu diskusiju o novim geopolitičkim realnostima koje još nisu uočene.

"Po pitanju rešavanja ukrajinske krize, važno je razumeti da Rusiju ne treba podsticati na pregovore – mi smo potpuno otvoreni za njih", zaključila je ruska zvaničnica.

Specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Hui je krajem maja obišao nekoliko evropskih prestonica kako bi procenio mogućnosti pokretanja procesa mirnog rešavanja krize u Ukrajini.

U Moskvi je boravio od 25. do 27. maja ove godine kada se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i sa zamenicima ministra, podsetila je Zaharova tokom današnjeg brifinga.

Ona je ocenila rusko-kineski dijalog kao koristan i informativan.

image