Svet

Li Hui na evropskoj turneji: Nosilac "Ordena prijateljstva" s Rusijom u misiji pomirenja

"Franfurter algemajne cajtung" navodi da će poseta kineskog izaslanika Evropi pokazati u kom pravcu će se dalje razvijati odnosi te zemlje sa Zapadom
Li Hui na evropskoj turneji: Nosilac "Ordena prijateljstva" s Rusijom u misiji pomirenjawww.globallookpress.com © Yin Bogu/XinHua

Specijalni izaslanik Pekinga za rešavanje ukrajinske krize Li Hui krenuo je na evropsku turneju, pa će uz Moskvu i Kijev posetiti Poljsku, Francusku i Nemačku, budući da su te dve zemlje među glavnim dobavljačima oružja i novca Ukrajini.

Li, koji je inače deset godina bio ambasador u Rusiji, kako podseća "Frankfurter algemajne cajtung", na kraju svog mandata u Moskvi odlikovan je ruskim "Ordenom prijateljstva" koji mu je 2019. godine uručio predsednik Vladimir Putin. Od tada, Li je na čelu Odeljenja za evroazijske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Kine.

Njegovo slanje u Ukrajinu najavio je krajem aprila Si Đinping u prvom telefonskom razgovoru koji je imao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim od početka oružanog sukoba.

"Li, koji je bio i zamenik ministra spoljnih poslova do 2009. godine, jedan je od retkih visokih predstavnika velikih zemalja koji su putovali i u Kijev i u Moskvu", navodi nemački list, koji ipak sumnja da će Lijeva poseta "jednim potezom rešiti ukrajinsku krizu".

Verovatnije je, pišu, da je turneja ovog diplomate signal kojim Kina želi da EU stavi do znanja da je, uprkos neslaganju s Briselom, ona "razumna sila".

Nemački list podsećajući na sve turbulentnije odnose dve strane, dodaje i da je Evropska komisija nedavno sankcionisala kineske kompanije za koje veruje da podrivaju postojeće blokade uvedene Rusiji.

"Dok Kina čini sve napore da promoviše mir, što je u interesu Evrope, Evropa uzvraća nožem u leđa i maltretirajući Kinu po ekonomskim pitanjima", napisao je na Tviteru direktor Odeljenja za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Vang Lutong.

Amerika zavadila Kinu i Brisel

Za ovo je, kako piše "Frankfurter algemajne cajtung", kriva Amerika.

Jer, pored "nepotrebnog ukrajinskog čvora", glavni problem u odnosima EU i Kine leži u "pokornosti i zavisnosti Evrope od sveobuhvatne strategije Vašingtona za obuzdavanje Kine", navodi list "Global tajms" blizak kineskoj vladajućoj partiji, a podseća nemački medij.

Kinezi, kako se ističe, dodaju i da su "prijateljske i racionalne snage u Evropi" u defanzivi, i upozorava da su „neki Evropljani u ćorsokaku i biće ih teško ubediti da se okrenu ako im se ne da nekoliko lekcija"

"Frankfurter algemajne cajtung" piše da je ministar spoljnih poslova Ćin Gang u Parizu "ponovo" vodio kampanju za "stratešku autonomiju u Evropi", o kojoj je, u kontekstu distanciranja od SAD, govorio i predsednik Emanuel Makron.

Nemački list zato konstatuje da "Kina očigledno želi da podeli EU i interno, ali i da je odvoji od SAD".

A što se sukoba u Ukrajini tiče, Peking, kako ocenjuju, specijalnu vojnu operaciju vidi, pre svega kao problem za Evropu.

"Pre odlaska specijalnog izaslanika, portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da Kina samo pomaže i da je inače na strani mira. On nije odgovorio na to što Peking svoje odnose sa Moskvom opisuje kao 'bezgranične' i širi navode da je NATO izazvao rat. Umesto toga, poziva se na kineski stav, 'koji uzima u obzir legitimne zabrinutosti svih strana'", navodi nemački list.

Peking, kako se dodaje, koristi negativan odnos Sjedinjenih Država prema njihovom mirovnom predlogu kao dokaz nekonstruktivnog stava Vašingtona.

"Svet i dalje oseća posledice krize. U međunarodnoj zajednici se pojačavaju glasovi za prekid vatre i deeskalaciju" rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang, a podsetili su Nemci.

List napominje i da se kineski predstavnik Vang Ji prošle nedelje sastao sa američkim savetnikom za bezbednost Džejkom Salivanom u Beču, a da je Bela kuća saopštila da su dve strane imale "otvorene, činjenične i konstruktivne razgovore".

Kinesko saopštenje bilo je slično, što, kako ocenjuje "Frankfurer algemajne cajtung", ukazuje na "obostranu želju za stabilizacijom" odnosa.

"Putovanje Li Huija bi trebalo da pokaže dokle to vodi", zaključuju Nemci.

image
VV inauguration
banner