Svet

Zašto Kinezi na sastanke Vašingtona i Pekinga gledaju hladno?

Budući da su SAD uradile toliko toga da naude kineskim interesima, nemoguće je očekivati da kineski narod bude indiferentan ili entuzijastičan prema SAD, piše "Global tajms"
Zašto Kinezi na sastanke Vašingtona i Pekinga gledaju hladno?www.globallookpress.com © © Liu Xinyu

Posle sastanaka direktora kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jia i savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena 10. i 11. maja u Beču, mnogi zapadni mediji primetili su da su reakcije iz Kine na te sastanke bile "mlake", dok su reagovanja iz SAD bila "entuzijastična".

Analizirajući zbog čega Kinezi nisu tako oduševljeno pozdravili sastanke zvaničnika dve zemlje poput Amerikanca koji su u medijima ocenili da je to znak popuštanja tenzija u odnosima dve države, "Global tajms" navodi da se radi o tome da su SAD više puta razočarale i razbesnele Kineze, zbog čega su oni sada hladni prema njima.

Sami razgovori Jia i Salivena, kako je "Global tajmsu" rekao neimenovani viši kineski zvaničnik, bili su iskreni, sadržajni i konstruktivni, trajali su više od deset sati i uključivali nekoliko važnih pitanja poput odnosa Kine i SAD, pitanja Tajvana, situacije u Azijsko-pacifičkom regionu, ukrajinske krize.

Medij blizak Komunističkoj partiji Kine, ističe da su komentari kineskih korisnika interneta, koje su zapazili i strani mediji, išli u pravcu zaključka da Kinezi ne veruju da SAD mogu da promene neprijateljski stav prema Kini, da neće promeniti svoje stavove, naročito ne po pitanju Tajvana.

"U očima kineskog naroda, aktuelna vlast u SAD nespremna je da vidi prosperitetnu Kinu koja postaje jača i koristi sva sredstva da obuzda Kinu. Drugo, ona ne poštuje Kinu, dovodi u pitanje njene ključne interese i sprečava je da postigne ponovno ujedinjenje", piše "Global tajms".

Navodi se i treći razlog nezadovoljstva kineskog naroda: nedoslednost SAD između reči i dela. Napuštajući iluzije, poimanje kineskog naroda bilateralnih odnosa  i njihova percepcija SAD postaje sve jasnija, objektivnija, navodi se u tekstu.

"Budući da su SAD uradile toliko toga da naude kineskim interesima, nemoguće je očekivati da kineski narod bude indiferentan ili entuzijastičan prema SAD. A kada je srce ljudi hladno, potreban je napor da se ono ponovo zagreje", ističe se u tekstu.

Ako su Kinezi pogrešno razumeli SAD, onda Amerika treba da dokaže da su je pogrešno razumeli, navodi se dalje. U suprotnom, ovo će biti ne samo prepreka rasterećenju bilateralnih odnosa, već može da postane činilac koji će ubrzati loše stanje odnosa dve zemlje.

Navodi se i da su se SAD nedavno žalile da Kina ne odgovara na njihove pozive i inicijative za dijalog na visokom nivou: namera iza ovoga bila je da se pokaže da je Amerika odgovorna strana, dok Kina okreće leđa dijalogu. To je još više uverilo Kineze da predlozi SAD za dijalog nisu dobronamerni, već pokušaj da se Kina okrivi za "urušavanje kinesko-američkih odnosa".

Značaj tih odnosa je očigledan, ističe se i dodaje da je Kina uvek savetovala SAD sa stanovišta odgovorne velike sile, pozivajući je da popravi svoju percepciju Kine, vrati se racionalnosti.

"Nadamo se da će SAD preduzeti konkretne korake da dokažu da zaista 'odgovorno upravljaju nadmetanjem' i da se neće oportunistički odnositi prema Kini", zaključuje se u tekstu.  

image