Rusija

Izaslanik pape razgovarao sa pomoćnikom Putina o miru u Ukrajini

Stav je da treba da dođe do pregovora, čak i ako za sada nema uspeha u naporima za prekidom borbi, javljaju "RIA Novosti"
Izaslanik pape razgovarao sa pomoćnikom Putina o miru u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Matteo Nardone

Specijalni izaslanik pape, kardinal Mateo Zupi, razgovarao je sa pomoćnikom predsednika Rusije Jurijem Ušakovom o situaciji u Ukrajini, a kako su prenele danas "RIA Novosti", govorilo se o organizovanju pregovora Kijeva i Moskve čak i u slučaju da prethodno ne dođe do prekida borbi. 

"Govorili su o pregovorima Ukrajine i Rusije. Posredovanje Zupija će se nastaviti. Stav je da pregovori treba da se dese, čak i ukoliko za sada nema uspeha u tome da dođe do zaustavljanja borbi". 

Kardinal Zupi doputovao je u Moskvu u utorak uveče. Detalje o poseti zvanično nisu objavili ni Vatikan, ni ruska strana.

Izvor iz Ruske pravoslavne crkve je potvrdio za "RIA Novosti" da će izaslanik pape razgovarati i sa patrijarhom Kirilom kasnije tokom dana.

Pre posete Moskvi, Zupi je posetio Kijev. U Ukrajinu je doputovao početkom meseca, a poseta je trajala sve do 23. juna. Tom prilikom, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa Zupijem, a Zelenski je, kako su to preneli mediji, izjavio da smatra da prekid vatre neće dovesti do mira i da mir može biti postignut samo pod ukrajinskim uslovima, odnosno, na osnovu mirovnog plana koji je ranije predložio on sam.

Sa druge strane, "Frankfurter algemajne cajtung" preneo je nedavno da Zelenski uopšte ne veruje izaslaniku pape, jer je on, između ostalog, izjavio da je "lajanje NATO-a na kapiji Rusije" delimično odgovorno za SVO, dok su papine ranije izjave - kao ona da bi prihvatio poziv u Kijev, samo ako bi odmah potom mogao da otputuje i u Moskvu - narušile ugled poglavara Rimokatoličke crkve. 

image