Svet

FAZ: Zelenski ne veruje papi

Izjave pape koje se tumače kao podrška Moskvi, dramatično su smanjili popularnost poglavara katoličke crkve u Ukrajini
FAZ: Zelenski ne veruje papiwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Kardinal Mateo Zupi, specijalni papin izaslanik za sukob u Ukrajini, završio je prvu fazu svoje mirovne misije u Kijevu, a uskoro bi mogao da putuje i u Moskvu.

Dok Kremlj signalizira da pozdravlja mirovnu inicijativu pape, i, kako kaže zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, ceni izbalansiranu poziciju Vatikana i lični stav poglavara katoličke crkve, dosadašnji domaćin, Vladimir Zelenski mu- uopšte ne veruje.

"Frankfurter algemajne cajtung" tako piše da je reputacija Katoličke crkve, Vatikana i pre svega pape Franciska u Ukrajini u velikoj meri stradala od početka specijalne vojne operacije.

Ukrajincima su zasmetale i lične izjave pape, koji je, na primer, naveo da je "lajanje NATO-a na kapiji Rusije" delimično odgovorno za SVO i naširoko je tumačeno kao izraz privrženosti Moskvi.

I papin stav da bi prihvatio poziv u Kijev, samo ako bi odmah potom mogao da otputuje i u Moskvu, dodatno je, kako piše "FAZ" narušio ugled Franciska među ukrajinskim stanovništvom.

Prema istraživanjima kijevskog istraživačkog centra "Razumkov" cifra od oko 45 odsto Ukrajinaca koja je 2020 izjavljivala da ima poverenja u papu Franciska, u maju 2023. pala je na samo tri odsto.

Isti podaci pokazuju 59 odsto Ukrajinaca danas ima negativno mišljenje o poglavaru katoličke crkve, dok samo devet odsto Ukrajinaca podržava papine pokušaje da pomogne da se sukob što pre okonča.

Katolički sveštenik Nikola Mišovskij, koji je izdavač časopisa "Kredo", izričito hvali humanitarne napore Vatikana i vaseljenske crkve za Ukrajinu, ali efekat papinih "političkih" izjava na konflikt smatra poražavajućim.

"FAZ" navodi da on to objašnjava izrekom da "kašika katrana pokvari bure meda".

Tokom posete Vatikanu sredinom maja, i sam Zelenski se izričito izjasnio protiv posredničkih napora Vatikana.

U Vatikanu, međutim, papa i dalje intenzivira svoje "indirektne" diplomatske napore da uspostavi posredničku misiju između Kijeva i Moskve.

On je u utorak i sredu primio u privatnu audijenciju prvo predsednika Kube Migela Dijasa Kanela, a zatim i brazilskog predsednika Luiza Injasija Lulu da Silvu.

Od obojice papa može očekivati podršku za svoju mirovnu misiju u Ukrajini.

Za razliku od skeptičnog Zelenskog, Moskva, kako kaže Gruško, sa "interesovanjem" očekuje Zupijevu posetu, a signal da će se to zaista i desiti jeste i poseta mitropolita Antonija šefa diplomatije Ruske pravoslavne crkve papi.

Mitropolit Antonije doneo je papi pozdrave i želje patrijarha Kirila Prvog, poglavara Ruske pravoslavne crkve, za što brži oporavak, saopštila je Patrijaršija u Moskvi.

Ranije je Antonije razgovarao sa kardinalom i državnim sekretarom Pjetrom Parolinom "u srdačnoj atmosferi" u Vatikanu, nagovestivši da će Zupi biti u Moskvi primljen ako je to u skladu sa kardinalovim željama i ako se može uskladiti sa rasporedom patrijarha Kirila..

image