Rusija

Rusija: Odluka Evropske unije politizovana - RT Balkan nezakonito na spisku za sankcije

U toku je proces grubog i masovnog kršenja medijskih prava u regionu OEBS-a, mediji su podeljeni na "podobne" i "nepodobne", novinari se diskriminišu na osnovu nacionalnosti, ukazao je ruski diplomata
Rusija: Odluka Evropske unije politizovana - RT Balkan nezakonito na spisku za sankcijewww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Evropska unija, pod sloganom borbe protiv ruske "propagande", nastavlja da uvodi sramnu cenzuru na sporna gledišta i grubo krši prava svojih građana lišavajući ih informacija iz alternativnih izvora, rekao je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri OEBS-u M.V. Bujakevič na sastanku Stalnog saveta OEBS-a.

"Kolektivni Brisel" je tako odlučio da ranije uvedena nelegitimna ograničenja ruskim medijima i novinarima nisu dovoljna, pa je u jedanaesti paket antiruskih sankcija uvrstio i RT Balkan i još četiri medija ("Orijental rivju", "Carigrad", "Novoe vastočnoe abazrenjije", "Katehon"), ukazao je.

Na crnoj listi se nalazi i nekoliko novinara koji su profesionalno ispunjavali svoje obaveze, dodao je on, kako saopštava rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U toku je proces grubog i masovnog kršenja medijskih prava u regionu OEBS-a, mediji su podeljeni na "podobne" i "nepodobne", novinari se diskriminišu na osnovu nacionalnosti, ukazao je ruski diplomata.

"Smatramo da su mere koje preduzima Evropska unija apsolutno nezakonite, politizovane, krše međunarodne obaveze u oblasti pluralizma štampe, pristupa informacijama i slobode medija", naglasio je Bujakevič.

Države članice su saglasne oko odluke donete na savetu ministara OEVS-a u Milanu u decembru 2018. godine, podsetio je i naglasio da su se složile da pravo na slobodu izražavanja svog mišljenja podrazumeva slobodu da se lice tog mišljenja pridržava i da može da deli informacije i ideje bez da mu se mešaju javni organi i bez obzira na državne granice.

"Nijedna međunarodna situacija ne može i ne treba da bude prepreka za rad medija", istakao je.

image