Rusija

Peskov: Putin razgovarao sa Prigožinom 29. juna

Sastanku je prisustvovalo 35 ljudi, a predsednik Rusije je komandantima "Vagnera" ponudio opcije za dalje zaposlenje kako bi njihovo vojno umeće moglo biti iskorišćeno na pravi način
Peskov: Putin razgovarao sa Prigožinom 29. junawww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Pet dana nakon što je završena oružana pobuna "vagnerovaca" predvođena Jevgenijem Prigožinom, predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa šefom i komandantima privatne vojne kompanije "Vagner", kazao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Kako je naveo, na sastanku u Kremlju održanom 29. juna učestvovalo je 35 ljudi, a razgovarano je kako o onome što se desilo i uzrocima koji su doveli do toga, tako i o onome što su "vagnerovci" do tada postigli na frontu.

Putin je saslušao sagovornike, a zatim im predložio opcije za dalje zaposlenje kako bi njihovo vojno umeće moglo biti iskorišćeno. 

On je izložio svoje viđenje onoga što se desilo 24. juna i dao svoju ocenu svega onoga što je privatna vojna kompanija "Vagner" uspela da postigne na frontu.  

Komandanti su, sa svoje strane, poručili Putinu da su oni "vojnici i verne pristalice šefa države" i da su spremni da i u budućnosti ratuju za otadžbinu.

Razgovor je trajao skoro tri sata, kaže Peskov.

O jačanju odnosa Ukrajine i Turske

Komentarišući jačanje odnose Kijeva i Ankare, iz Kremlja danas poručuju da Turska ima pravo da razvija odnose sa bilo kojom zemljom, uključujući i Ukrajinom, ali da je povratak vođa "Azova" u Ukrajinu kršenje pravila i postignutih dogovora.

Ipak, dijalog sa Ankarom se nastavlja, što je važno, a "mi želimo da se nadamo na to da razvoj ovih odnosa (Ukrajine i Turske) neće biti usmeren protiv nas". Nastavićemo da razgovaramo o ovom pitanju i da ovu situaciju uzimamo u obzir pri daljem dogovaranju sa Turskom, koja, za razliku od niza zemalja sa Zapada, ipak održava kontakt sa Moskvom i to na visokom nivou, kaže Peskov.

On se osvrnuo i na sporazum o žitu, koji je, prema onome što tvrde u Savetu Ruske Federacije, jedan od uzroka zbog kojeg je došlo do zbližavanja Ankare i Kijeva. 

Putin nije razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajip Erdoganom o produžetku sporazuma koji ističe za nedelju dana, a u rasporedu ruskog predsednika ne piše ni da je on planiran u skorije vreme, dodaje on. 

"Ukoliko bude bilo potrebe, onda će doći do razgovora. Putin i Erdogan izuzetno brzo dogovaraju telefonske razgovore". 

Podsetimo, sporazum o žitu ističe 17. jula, a za njega je, osim niza afričkih i drugih zemalja, zainteresovana Turska, inače, jedan od najvećih proizvođača brašna na svetu, koja žito dobija od Kijeva. Dogovor pretpostavlja bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica iz Crnog mora, ali i izvoz ruskih proizvoda i ukidanje zapadnih sankcija koje su stvorile poteškoće za to. Ipak, iako je Moskva do sada ispunila svoj deo dogovora, ono što je njoj obećano nije ispunjeno. Kremlj više meseci izražava protest zbog toga, a, kako se čini, vrlo je moguće da dogovor neće biti produžen ovog meseca. To bi značilo da Ukrajina neće moći neometano da izvozi žitarice iz svojih luka, kao što je to bio slučaj do sada, što potencijalno može biti problem za Ankaru. 

Ulazak Ukrajine u NATO bi bio veliki problem za bezbednost Evrope

Peskov je konstatovao i da bi ulazak Ukrajine u NATO imao izuzetno negativne posledice za arhitekturu bezbednosti u Evropi i istakao da svi vrlo dobro znaju stav Moskve po tom pitanju.

"To bi bila apsolutna opasnost i pretnja za našu zemlju", na koju bi Moskva bila primorana da odgovori, poručuju iz Kremlja.

image