Rusija

Peskov: Pogrešna odluka o isporuci francuskih raketa, Tursku niko ne želi u Evropi

Samit NATO-a biće održan u antiruskom duhu, rekao je portparol Kremlja
Peskov: Pogrešna odluka o isporuci francuskih raketa, Tursku niko ne želi u Evropiwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Odluka Pariza da Kijevu isporuči rakete dugog dometa sa sobom nosi posledice po Ukrajinu, jer primorava Moskvu da preduzme kontramere, upozorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Naime, Francuska je donela odluku da preda Ukrajini rakete dugog dometa kao podrška ukrajinskoj ofanzivi, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron, uoči početka samita NATO-a u Vilnjusu.

"Ostaje da se razjasni o kakvom radijusu je reč. Moskva smatra da je ovo pogrešna odluka, koja sa sobom nosi posledice po ukrajinsku stranu, jer će nas to primorati da preduzmemo kontramere", kazao je Peskov.

Prema njegovim rečima, snabdevanje Ukrajine novim zapadnim naoružanjem samo otežava njenu sudbinu. 

"Ove odluke ne mogu i nisu sposobne da utiču na tok Specijalne vojne operacije. One mogu samo da otežaju sudbinu ukrajinskog, kijevskog režima", naglasio je.

Samit NATO-a biće održan u antiruskom duhu

Portparol Kremlja je ocenio da zemlje NATO-a Rusiju smatraju svojim protivnikom, te će stoga na Samitu, koji je počeo u Vilnjusu, svi razgovori biti vođeni na neprijateljski način prema Ruskoj Federaciji

"Reč je o Samitu udruženja koje ima izražen koncentrisani antiruski karakter, Rusiju članovi Alijanse doživljavaju kao neprijatelja, kao protivnika, i u tom smislu razgovori će biti obavljeni", dodao je.

Prema njegovim rečima, Rusija pomno prati samit NATO-a. 

Turska da skine ružičaste naočare, Evropa je ne želi

Niko od Evropljana ne čeka Tursku u Evropi, Ankara ne bi trebalo da nosi ružičaste naočare po ovom pitanju, kazao je Peskov.

"Turska može da se orijentiše ka Zapadu, a znamo da je u istoriji te zemlje bilo perioda intenzivne orijentacije ka Zapadu, zatim perioda manjeg inteziteta. Isto tako dobro znamo da niko ne želi da vidi Tursku u Evropi, mislim na Evropljane", rekao je Peskov. 

Prema njegovim rečima, turski partneri ne bi trebalo da nose ružičaste naočare.

"Sa svim nesuglasicama, nameravamo da razvijamo naš dijalog i naše odnose sa Republikom Turskom tamo gde je to nama i njima od koristi", zaključio je.

image