Rusija

Matvijenko: BRIKS neće postati vojni blok kao NATO

Komentarišući samit Alijanse, ona je poručila i da Rusija ne očekuje ništa pozitivno od tog događaja , jer su "akcije NATO-a već postale osnovni izvor loših vesti za svet"
Matvijenko: BRIKS neće postati vojni blok kao NATOwww.globallookpress.com © State Duma Russia

Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko poručila je danas da BRISK ne planira da postane vojni blok, kako se to neki pribojavaju, već da će ostati pre svega kao jedan ekonomski savez.

"Ni Rusija ni naši partneri iz BRIKS-a nemaju cilj da postanu alternativa bilo kojim međunarodnim organizacijama ili blokovima. Smatramo da su BRIKS i ŠOS alternativne platforme i uložićemo napore da ih formiramo kao takve – da budu alternativne platforme unipolarnom svetu, u kojem se uzimaju u obzir interesi samo jednog regiona", rekla je Matvijenko.

Ona je takođe napomenula da je NATO, sa druge strane, jedan "vojno-agresivni blok koji se ne ustručava da iskoristi bilo kakve metode, čak i nehumane, kako bi obezbedio dominaciju kolektivnog Zapada".

Ogroman broj zemalja koje su zainteresovan da postanu deo BRIKS-a samo pokazuje da je organizacija popularna i da potencijalne države članice dele iste vrednosti kao i one koje su već u savezu: uzajamno poštovanje, uzimanje u obzir interesa svih strana, ravnopravnost pripadnika BRIKS-a i odsustvo želje da neko dominira su ono što privlače zemlje kandidate, pojasnila je.

Matvijenko se osvrnula i na odnose sa Kinom i razgovore koji se ovih dana održavaju u Pekingu dok se tamo nalazi ruska delegacija. Ona je ponovila da Moskva ceni stav i zalaganja Pekinga kada je reč o ukrajinskoj krizi, a posebno ako se uzme u obzir da se mirovni predlog kineske strane u velikoj meri slaže sa principima kojih se drži i Kremlj, prenose ruski mediji. 

O ukrajinskoj krizi

Predsednica Saveta Federacije je kritički prokomentarisala vest da su SAD spremne da Ukrajini pošalju kasetnu municiju i izjavila da je to "ratni zločin" i "zločinačka odluka koja je bez presedana", pošto se radi o oružju koje je zabranjeno međunarodnim dokumentima. 

Ona je ponovila i da NATO i kolektivni Zapad nisu zainteresovani za to da dođe do mirnog rešenja sukoba. "Naprotiv, oni su zainteresovani za to da se on oduži i za eskalaciju. Ovo potvrđuje povećanje isporuke oružja Ukrajini".

Uzimajući sve ovo u obzir, ona zaključuje da trenutno nema pretpostavke da bi moglo doći do pregovora, jer je za to potrebna "politička volja i samostalnost". "Ništa od toga mi ne vidimo u Ukrajini. Tako da danas, na žalost, nema ni najmanjih preduslova za mirovne pregovore", ocenila je Matvijenko.

O NATO samitu u Litvaniji: Nikome još nije doneo nešto dobro

Komentarišući samit Alijanse, ona je poručila i da Rusija ne očekuje ništa pozitivno od tog događaja , jer su "akcije NATO-a već postale osnovni izvor loših vesti za svet".

Oni su "provokatori koji destabilizuju situaciju u svetu, provociraju regionalne konflikte i tako dalje". 

NATO samit "naravno, neće doneti mir ni Ukrajini". "NATO još nikome nije doneo suverenitet, demokratiju. To je jedna agresivna struktura, tako da ukoliko budu donete odluke koje makar u nekoj meri budu bile pretnja po nas, mi ćemo adekvatno odgovoriti", rekla je danas Matvijenko. 

image