Rusija

Mišustin: Inflacija u Rusiji jedna od najnižih na svetu

Moramo maksimalno smanjiti zavisnost od uvoza, kaže premijer Rusije Mihail Mišustin
Mišustin: Inflacija u Rusiji jedna od najnižih na svetuwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin danas je istakao da inflacija u zemlji iznosi 3,5 odsto na godišnjem nivou, što je umeren pokazatelj koji pokazuje da je u Rusiji zabeležen rast cena i usluga koji je među najnižim u svetu. 

"Od januara do početka jula inflacija je bila na nivou od 2,9 odsto, što je znatno niže u poređenju sa prošlogodišnjim vrednostima. Na godišnjem nivou, ne prelazi 3,5 odsto. Ovo je, inače, jedan od najnižih pokazatelja u svetu danas", objasnio je ruski premijer. 

Prema prognozi Centralne banke, inflacija u Rusiji na kraju 2023. godine biće u rasponu od 4,5 do 6,5 odsto, dok je rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj u aprilu prognoziralo da će stopa inflacije u zemlji u decembru ove godine iznositi 5,3 odsto.

Mišustin je danas ponovio da neprijatelji Rusije nisu uspeli u svojim namerama kada su uveli sankcije bez presedana protiv Moskve.

"Naša zemlja se suočila sa velikim izazovima, ali ruska ekonomija uspeva da se izbori sa time. Ekonomski pokazatelji su prevazišli prognoze, a mi i ubuduće moramo da nastavimo da razvijamo našu privredu", poručio je premijer.

On navodi da je BDP za prvih pet meseci porastao za 5,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Industrijska proizvodnja, koja je jako bitna za razvoj čitave ekonomije, od januara do maja porasla je za 1,80 odsto, a ovaj sektor nastavlja da se razvija sve brže i brže tokom poslednja tri meseca.

"Prerađivačka industrija registrovala je rast od 13 odsto u maju ove godine na godišnjem nivou, a bolji pokazatelji nego pre primećeni su i u građevinarstvu i poljoprivredi, prehrambenoj industriji i nekim drugim sektorima", kaže Mišustin.

On ističe da je u današnje vreme i u ovakvim uslovima u kojima su protiv zemlje uvedene brojne sankcije jako bitno da Rusija sama bude u stanju da proizvede tehnologije i da se ovaj proces ubrza. Dodaje da je bitno da se maksimalno smanji zavisnost od uvoza kada je reč o industrijskoj opremi i softverima.

image