Rusija

Mišustin izneo cilj nove strategije razvoja Evroazijske ekonomske unije

"Samo zajedno možemo uspešno da se suočimo sa bilo kakvim izazovima", naglasio je premijer Rusije na zasedanju kongresa EAEU
Mišustin izneo cilj nove strategije razvoja Evroazijske ekonomske unijewww.globallookpress.com © Russian State Duma Press Service/via Globallookpress.com

Nova strategija zemalja Evroazijske ekonomske unije (EAEU) mora da uzme u obzir današnje izazove, pa je sada glavni zadatak jačanje tehnološkog suvereniteta, izjavio je premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin na zasedanju kongresa EAEU.

Tokom zasedanja kongresa, stručnjaci i političari iz zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) i EAEU razmatraju niz pitanja vezanih za ekonomski razvoj država članica, prenose "RIA Novosti".

"Nova strategija razvoja treba da uzme u obzir izazove sa kojima se danas suočavamo, a jedan od glavnih zadataka je jačanje tehnološkog suvereniteta i zajedničke osnove u ključnim industrijama", rekao je Mišustin.

On je ranije govorio o važnosti razvoja transportne logistike i bezbednosti hrane među zemljama ZND i EAEU. Rusija vidi značaj postupnog razvoja zemalja Evroazijske unije, uz poštovanje sopstvenih interesa, kako je naglasio.

Odgovor na današnje izazove u aktuelnoj međunarodnoj situaciji mogao bi da bude proširenje veza u EAEU u svim oblastima, rekao je ruski premijer. 

"Naši partneri i mi veoma dobro razumemo da u trenutnoj međunarodnoj situaciji samo zajedno možemo uspešno da se suočimo sa bilo kakvim izazovima. A naš odgovor na takve izazove treba da bude proširenje veza u svim oblastima", kazao je Mišustin i objasnio da se radi o pokretanju savremenih proizvodnih kapaciteta u strateški važnim industrijama i razmeni naprednih tehnologija i inovacija.

image
VV inauguration
banner