Rusija

Rusija: Nemačka, Danska i Švedska nam nisu dale informacije o istrazi Severnog toka

"Vlasti tih država i dalje tvrdoglavo odbijaju saradnju sa Rusijom u istrazi terorističkog napada i ne dele jasne odgovore na naše brojne zvanične zahteve da podele relevantne informacije", ukazala je Zaharova
Rusija: Nemačka, Danska i Švedska nam nisu dale informacije o istrazi Severnog toka© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP, File

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova demantovala je tvrdnje predstavnika Nemačke, Danske i Švedske da su informisale Moskvu o istrazi sabotaže na Severnom toku, navodeći da njihove reči "nisu u skladu sa istinom", prenose "RIA Novosti".

Podsetila je na pismo koje su Nemačka, Danska i Švedska predale Savetu Bezbednosti UN o nacionalnim istragama sabotaže gasovoda u kome navode da je  da je Rusija navodno dobila informacije i istakla da "to nema veze sa istinom".

"Vlasti tih država i dalje tvrdoglavo odbijaju saradnju sa Rusijom u istrazi terorističkog napada i ne dele jasne odgovore na naše brojne zvanične zahteve da podele relevantne informacije. Sve tri države su odbile zvanične zahteve Rusije da pruži pravnu pomoć i da se formira zajednički istražni tim", objasnila je.

Pritom, Nemačka, Danska i Švedska izbegavaju da učestvuju u tematskim diskusijama Saveta bezbednosti UN, "preferiraju da šalju prazne, formalne odgovore", kazala je Zaharova i dodala da takvi postupci samo povećavaju sumnju u efikasnost tekućih nacionalnih istraga.

"Sa naše strane, nastavljamo da insistiramo na potrebi za transparentnom, objektivnom, depolitizovanom istragom ovog terorističkog akta protiv kritični važnog energetskog infrastrukturnog objekta", zaključila je.

image