Rusija

Rjabkov: Rusija će odgovoriti na NATO pretnje u blizini granica Belorusije

Moskva nije spremna da se uključi u dijalog o kontroli naoružanja na način koji predlažu Sjedinjene Države, poručio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov
Rjabkov: Rusija će odgovoriti na NATO pretnje u blizini granica BelorusijeGetty © Army of Poland

Rusija će preduzeti mere srazmerne pretnji koju predstavlja nagomilavanje vojske NATO-a u blizini granica države Unije, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Komentarišući rezultate proteklog samita NATO-a u Vilnjusu, Rjabkov je napomenuo da će Moskva svoju bezbednost osigurati vojnim sredstvima.

"Mere će se preduzimati srazmerno pretnji koju predstavlja trenutna izgradnja vojnih potencijala i infrastrukture zemalja NATO-a u blizini naših granica, u blizini granica Unije. Moramo da osiguramo našu bezbednost na čvrst način uz pomoć vojnotehničkih sredstava, što ćemo i uraditi", kazao je Rjabkov.

Ruski diplomata je dodao da nedavno povlačenje Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) pokazuje da zbog pretnji sa Zapada, Ruska Federacija ne može da se pridržava ograničenja koja su tamo postavljena. 

"Povlačenje iz CFE ugovora pokazuje da više ne možemo da se pridržavamo čak ni onih nominalnih ograničenja koja su postavljena u ovom sporazumu u smislu naše slobode da osiguramo sopstvenu bezbednost u oblasti konvencionalnog naoružanja gde i kako nam je potrebna. Od toga ćemo krenuti, reagujući na ono što se dešava u Poljskoj, u baltičkim zemljama, bilo gde drugde", naglasio je.

Diplomata je napomenuo da Moskva nastavlja da analizira rezultate samita NATO održanog u Vilnjusu.

"Pitanja o tome kako države ovog saveza tumače svoje odluke u suprotnosti sa osnivačkim aktom Rusija-NATO iz 1997. godine, ne samo da ostaju bez odgovora, već se svode na to da su bilo kakvi sporazumi sa Rusijom precrtani. Naši susedi su takvi i od njih se ne može očekivati ništa dobro", istakao je.

Rusija neće voditi dijalog o kontroli naoružanja na način koji predlažu SAD

Rjabkov je istakao da Rusija nije spremna da se uključi u dijalog o kontroli naoružanja na način koji predlažu Sjedinjene Države. 

"Na osnovu onoga što Amerikanci sada predlažu, Rusija nije spremna da vodi taj dijalog, jer SAD ignorišu nekoliko ključnih tačaka u celoj ovoj konfiguraciji", kazao je Rjabkov.

Kako je naveo, Rusija nije dobila nijedan pismeni predlog od SAD za početak pregovora o kontroli naoružanja.

"Pisani predlog u formi ili belešku nismo dobili. Ali tekst izjave pomoćnika predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost na ovu temu, naravno, proučili smo. A odgovarajući komentari sa naše strane su takođe dali odgovor na relevantno pitanje visokog ranga“, rekao je diplomata.

image