Svet

Rjabkov: Nastavak Novog START-a moguć samo ako SAD napuste neprijateljski kurs prema Rusiji

Stav Rusije o ugovoru Novi START ostaje nepromenjen, a nastavak sporazuma bi bio moguć samo ako bi SAD drastično promenile stav, poručio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov
Rjabkov: Nastavak Novog START-a moguć samo ako SAD napuste neprijateljski kurs prema Rusijiwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Moskva ostaje privržena odluci da suspenduje Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) kojim se ograničavaju nuklearni arsenali SAD i Rusije, izjavio je za TASS zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Dve strane održale su nekoliko diskusija o tom pitanju poslednjih meseci, otkrio je diplomata. On je rekao da razgovori, međutim, nisu dali nikakav opipljiv napredak.

"Tokom ove razmene mišljenja, stranke su potvrdile svoje nespojive i suprotstavljene stavove", ocenio je Rjabkov.

Zamenik ministra je objasnio da stav Rusije o ugovoru Novi START ostaje nepromenjen i da bi nastavak sporazuma bio moguć samo ako bi SAD drastično promenile stav.

"Suspenzija Novog START-a ostaje na snazi i svako poništavanje odluke ili njena revizija su zamislivi samo ako SAD pokažu spremnost da napuste svoj suštinski neprijateljski kurs prema Rusiji", naglasio je Rjabkov.

Novi START je bio poslednji ugovor o kontroli naoružanja Moskve i Vašingtona koji je ostao na snazi nakon povlačenja SAD iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa i Ugovora o otvorenom nebu za vreme bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Sporazum ograničava nuklearne zalihe obe zemlje i omogućava im da međusobno nadgledaju vojna postrojenja. Sukob u Ukrajini je praktično onemogućio takve inspekcije, za šta su obe strane okrivljavale jedna drugu.

Odluku o suspenziji Novog START-a objavio je ruski predsednik Vladimir Putin još u februaru. Istovremeno, Putin je potvrdio da će Moskva nastaviti da se pridržava dogovora o raspoređenim bojevim glavama.

Tokom razgovora o Novom START-u, američka strana je takođe potvrdila spremnost da zadrži ograničenje broja bojevih glava koje predviđa sporazum, kaže Rjabkov.

Pored toga, dve strane ostaju posvećene međusobnom obaveštavanju o strateškim lansiranjima balističkih raketa sa mora i kopna, naveo je ministar. Takve mere "donekle obezbeđuju predvidljivost i relativnu stabilnost", što je veoma važno u sadašnjem "turbulentnom periodu", sugerisao je Rjabkov.

image