Svet

Vašington moli Moskvu: Obnovite učešće u STARTU, mnogo gubimo

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je stabilizujući faktor jer ograničava količinu nuklearnog oružja, kaže šefica Nacionalne uprave nuklearnom bezbednošću pri američkom Ministarstvu energetike Džil Hrubi
Vašington moli Moskvu: Obnovite učešće u STARTU, mnogo gubimoGetty © Photo by Stephanie Keith/Getty Images

SAD bi želele da Rusija obnovi učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) ili da započne pregovore o izradi dokumenta koji bi zamenio ovaj sporazum, izjavila je šefica Nacionalne uprave nuklearnom bezbednošću pri američkom Ministarstvu energetike Džil Hrubi.

"Mi mnogo gubimo time što su oni suspendovali učešće u tom sporazumu – u pogledu stabilnosti i mera predostrožnosti. Zato bismo svakako želeli da se oni vrate poštovanju sporazuma i da započnu razgovore o novom sporazumu koji bi ograničio količinu nuklearnog naoružanja", rekla je Hrubi.

Ona je dodala da je Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja "stabilizujući faktor" jer ograničava količinu nuklearnog oružja. Prema njenim rečima, sporazum "osigurava predvidljivost", kao i transparentnost zahvaljujući proverama i redovnim obaveštenjima o situaciji.

Ranije je, u intervjuu za TASS, direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov rekao da je "izrada dokumenta koji bi mogao da zameni START trenutno nemoguća zbog opšte geopolitičke situacije".

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov poručio je da START može biti obnovljen, ali da je neophodno da se Vašington pomeri sa svoje antiruske pozicije i počne da "pokazuje klice" revizije kursa.

"START nije nominalno uništen, niti likvidiran. Formalno on postoji na papiru, ali smo ga suspendovali. Tako smo dobili dodatne mogućnosti za sebe, kako da obezbedimo sopstvenu bezbednost. Može se obnoviti, ali za to je neophodno da se Amerikanci u pravom smislu reči pomaknu sa svoje sadašnje destruktivne antiruske pozicije", rekao je Rjabkov.

image