Svet

Skot Riter: Bez Novog START sporazuma nastupiće neviđena trka u naoružanju

Svako ko ne shvata ozbiljnost trenutne situacije "ne ceni život", tvrdi penzionisani obaveštajac
Skot Riter: Bez Novog START sporazuma nastupiće neviđena trka u naoružanjuGetty © David McNew/Getty Images

Penzionisani major američkih marinaca Skot Riter ukazao je da je odluka Moskve da se povuče iz Novog START sporazuma posledica nastojanja SAD da oslabe Rusiju, dodavši da svako ko ne shvata ozbiljnost trenutne situacije "ne ceni život".

"Sada se ispoljavaju posledice napora Amerike da se Rusija napadne, oslabi i uništi. Putin se povlači iz jedinog preostalog sporazuma o kontroli naoružanja između naše dve nacije", rekao je Riter u intervjuu za "Sputnjik internešenel" i dodao da "svako ko ne razume koliko je ovo ozbiljno verovatno ne ceni život."

Bez sporazuma o kontroli naoružanja, ocenio je Riter, nastaće trka u nuklearnom naoružavanju u vreme kada tehnologija daleko nadmašuje onu koja je bila aktuelna za vreme "nesputane trke u naoružavanju kasnih 1960-ih ili ranih 1970-ih", naveo je. 

Riter, koji je takođe služio kao inspektor za sprovođenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), smatra da je efikasna kontrola naoružanja danas od presudnijeg značaja za sprečavanje nuklearnog armagedona nego što je to ikada bila.

Moderno nuklearno naoružanje ne ostavlja prostora za greške

On je ukazao da veća brzina i preciznost modernih nuklearnih projektila ne ostavljaju prostora greškama.

"U prošlosti smo imali sreće jer bi bilo dovoljno vremena da se drugoj strani kaže: 'Ovo lansiranje američkih projektila protiv Rusije, u stvari, nije bilo lansiranje. Bila je greška.' Danas, ako neka strana sazna za lansiranje na suprotnoj strani, onda mora da odgovori jer nema vremena da kaže: Sačekaj malo da dobijemo još podataka", ukazao je Riter.

Bez Novog START sporazuma, smatra Riter, nastupiće trka u naoružanju koju ništa neće moći da spreči, što bi, dodaje američki stručnjak, bilo "fatalno".

"Zato moramo da se molimo da Sjedinjene Države prevaziđu svoju opsesiju Ukrajinom i da se zapitamo kako da sprečimo nuklearni holokaust za koji bismo sami bili odgovorni", rekao je Riter.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao je na problem nedostatka vremena za reagovanje pri lansiranju modernih raketa u decembru 2021. godine, nakon što je Moskva predala Vašingtonu i NATO-u sveobuhvatne bezbednosne garancije, koje su ciljale da dramatično smanje tenzije između Rusije i zapadnog bloka.

Zapad je odbacio nacrte sporazuma u januaru 2022. godine, ponavljajući da se o proširenju NATO-a na istok ne može pregovarati.

Putin je tokom jučerašnjeg obraćanja ukazao da se od Moskve očekuje da ispuni sve što je dogovoreno, uključujući i START, dok se Zapad ponaša onako kako hoće, "kao da ne postoji veza između tog sporazuma i, recimo, sukoba u Ukrajini, ili drugih neprijateljskih akcija prema Rusiji".

Predsednik Rusije je upozorio da ima podatke o planovima Vašingtona da testira svoje nuklearno oružje u punom obimu i dodao da se i Moskva mora pripremiti za testiranje sopstvenog naoružanja, ali da to neće učiniti prva.

Prečica SAD do unapređenja strateške pozicije

Kako Riter navodi, koncept smislene kontrole naoružanja, kakva je bila za vreme Hladnog rata, razvijen je u periodu kada su SAD "poštovale i plašile se svog protivnika, Sovjetskog Saveza."

Po raspadu Sovjetskog Saveza, "Sjedinjene Države više nisu poštovale Rusiju, niti su je se plašile", ocenio je Riter, dodavši da od tada Vašington koristi sporazume o kontroli naoružanja za unapređenje sopstvene strateške pozicije.

Riter je podsetio da su se SAD povukle iz mnogih sporazuma o kontroli naoružanja a da sada "varaju u ispunjavanju poslednjeg preostalog sporazuma, Novog START-a".

"Ne dozvoljavamo ruskim inspektorima da dođu, dok zahtevamo da mi vršimo inspekciju u Rusiji, i zato su se Rusi povukli. Sve je ovo igra moći kojom SAD hoće da unaprede ono što veruju da je naša strateška prednost u odnosu na Rusiju", dodao je Riter.

Ruski projektili bolji od američkih

Riter je ocenio da Rusija nije više "poražena, pokorna država" i dodao da su "Rusi danas nuklearno superiorni u odnosu na nas. Njihovi projektili su bolji od svega što mi imamo. Nemamo protivraketni odbrambeni sistem dostojan tog imena".

"Dakle, ako dođe do nuklearnog sukoba, bili bismo uništeni. Međutim, velika je šansa da bismo uništili i mi njih, što nas vraća u situaciju iz šezdesetih godina prošlog veka, kada smo shvatili da koncept uzajamnog uništenja nije loš jer je na neki način sprečavao nuklearni sukob", ocenio je on.

Međutim, bivši inspektor UN za oružje ukazuje da današnja administracija u Vašingtonu "veruje u američku nuklearnu nadmoć i ne veruje u kontrolu naoružanja."

"Moramo da ih se rešimo. Da dovedemo ljude koji priznaju da je kontrola naoružanja jedini način da se spase ljudska rasa", zaključio je Riter.

Bajden "prežvakao" ponovljene teze u Ukrajini i Poljskoj

Skot Riter je nazvao posete predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu i Varšavi, kao i sirene za uzbunu koje su se oglasile za vreme njegovor boravka u ukrajinskoj prestonici "teatrom apsurda", ukazavši da je američki predsednik tokom svojih govora samo "prežvakao" u mnogo navrata ponovljene teze.

image