Rusija

Jermakov: Sve veći rizici za sukob dve nuklearne sile

Direktor ruskog Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja kaže da sudbina sporazuma START o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja može biti unapred određena ako SAD nastave da slede sadašnji kurs
Jermakov: Sve veći rizici za sukob dve nuklearne silewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Rizici za direktnu vojnu konfrontaciju između dve nuklearne sile - Rusije i Sjedinjenih Država - stalno rastu, ocenio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov. 

On je za TASS rekao da je, ako SAD nastave da slede sadašnji kurs konfrontacije sa Rusijom, sudbina sporazuma START o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, može biti unapred određena.

"Ako se događaji budu razvijali po najgorem scenariju, odnosno ako Vašington dovede situaciju do vojnog sukoba dve najveće nuklearne sile, biće neophodno brinuti, ne o spasavanju START-a, već o sudbini celog sveta", istakao je Jermakov. 

On je rekao da Moskva stalno ukazuje na opasnost od delovanja SAD i NATO i šalje, kako je naveo, otrežnjujuće signale Zapadu o neophodnosti da se spreči katastrofa.  Jermakov je kazao da Zapad "i dalje ostaje gluv na apele" Rusije i, prema njegovim rečima, čak ih "zlonamerno iskrivljuje u propagandne svrhe".

Rusija bi mogla da se povuče iz moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa

Jermakov je naveo da bi Rusija, zbog delovanja SAD, mogla da se povuče iz moratorijuma na razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i manjeg dometa. 

"Spremnost Rusije da nastavi da se pridržava jednostranog moratorijuma na razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i kraćeg dometa u određenim regionima će u osnovi zavisiti od specifičnih parametara njihovog dometa. Ali čak i sada sa uverenjem možemo da kažemo da destabilizujući američki vojni programi i njihovi saveznici čine naš moratorijum sve krhkijim – i u azijsko-pacifičkom regionu i u Evropi", dodao je.

On je dodao da što se tiče raketnog naoružanja američke proizvodnje, sposobnog da se pojavi u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući i teritoriju Japana, njihove karakteristike brzine su daleko od jedinog kriterijuma, po kome će se ocenjivati takva raspoređivanja i da domet raketnih sistema nije ništa manje važan.

Podsetimo, Sjedinjene Države su suspendovale svoje obaveze prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) 2. februara 2019. godine, na osnovu navodnog kršenja sporazuma od strane Rusije. Vašington je to prvi put objavio u julu 2014. Prema američkoj administraciji, Ruska Federacija je prekršila sporazum stvaranjem rakete 9M729. Moskva je demantovala ove optužbe, suprotstavljajući se, na primer, elementima američkog protivraketnog odbrambenog sistema u Evropi.

U septembru 2019. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je uputio liderima nekoliko zemalja, uključujući članice NATO-a, predlog da se uvede moratorijum na raspoređivanje INF-a u Evropi i drugim regionima. SAD su kasnije efektivno odbile ovu inicijativu.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner