Rusija

Rjabkov: Sve duža lista američkih prekršaja sporazuma START

Ako su želele da se uzdrže od deljenja podataka, SAD su, prema rečima ruskog diplomate, jednostavno trebale da se povuku iz sporazuma ili da formalno obustave rad, kao što je to učinila Rusija
Rjabkov: Sve duža lista američkih prekršaja sporazuma START© Tanjug/ Martial Trezzini/Keystone

Sjedinjene Američke Države su proširile listu prekršaja Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja (START) tako što su odbile da Rusiji proslede šestomesečne podatke iz tog sporazuma, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov, prenose "Izvestija".

SAD su saopštile ruskoj strani da će se, u nedostatku potvrde o spremnosti Moskve da podeli podatke Vašingtonu, uzdržati od ove obaveze, kazao je Rjabkov.

Pritom, nastavio je on, Stejt department je sve vreme tvrdio da će se glavne odredbe sporazuma i dalje ispunjavati.

"Videćemo kako će se to sprovesti u praksi. Za sada sa žaljenjem konstatujemo da su SAD proširile listu prekršaja ugovora", zaključio je ruski diplomata.

Naime, kako je rekao Rjabkov, iako je Rusija napustila START, Amerika nema pravo da jednostavno prestane da šalje podatke koji su Ugovorom dogovoreni.

Ako su želele da se uzdrže od deljenja podataka, SAD su, prema rečima ruskog diplomate, jednostavno trebale da se povuku iz sporazuma ili da formalno obustave rad, kao što je to učinila Rusija.

"Ni jedno ni drugo nije sprovedeno, odnosno SAD su ponovo pokazale da su grubo prekršile svoje obaveze iz START-a", rekao je on.

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će Rusija nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START, kako bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi.

Suspenziju Sporazuma MSP Rusije je objasnilo politikom SAD koja je usmerena na podrivanje nacionalne bezbednosti Rusije, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih ne bi ni bio zaključen.

"Vašington je dugo i grubo kršio centralne odredbe START-a, nelegitimno je napuštao više od 100 tačaka Ugovora. Pritom, ruskoj strani nije dato da pouzdano proveri da li su rezultati takve konverzije u skladu sa zahtevima START-a", navedeno je u zvaničnom saopštenju Ministarstva.

image