Rusija

Ruska crkva zabrinuta jer se dragocenosti Kijevsko-pečerske lavre već prodaju na aukcijama na Zapadu

Ovo je tragedija sa kojom se suočava ne samo pravoslavna crkva, nego i svetska kulturna zajednica uopšte, rekao je namesnik hrama Aleksanadra Nevskog
Ruska crkva zabrinuta jer se dragocenosti Kijevsko-pečerske lavre već prodaju na aukcijama na Zapaduwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Unesko pokušava da izveze pravoslavne svetinje i istorijske artefakte iz Ukrajine. Postoje informacije o pojavljivanju dragocenosti iz Kijevsko-pečerske lavre na aukcijama na Zapadu, rekao je protojerej Igor Fomin, namesnik hrama Svetog kneza Aleksandra Nevskog pri Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO).

Ranije je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) javila da je postignut dogovor između Kijeva i Uneska o iznošenju hrišćanskih dragocenosti, uključujući mošti svetitelja iz Kijevsko-pečerske lavre, i njihovom prenosu u zapadne zemlje.

"Postoji veoma veliki razlog za zabrinutost za svetinje koje se nalaze u Ukrajini. Znamo da Unesko na sve moguće načine pokušava da iznese ove svetinje, i ne samo pravoslavne, već i istorijske artefakte. Postoje izveštaji, da već čak i na aukcijama možete naći određene svetinje i dragocenosti iz Kijevsko-pečerske lavre. Ovo je tragedija sa kojom se suočava ne samo pravoslavna crkva, nego i svetska kulturna zajednica uopšte", rekao je Fomin za "Rasija segodnja", povodom Dana krštenja Rusije.

Sveštenik je primetio da se u Ukrajini zaista proteruje pravoslavno hrišćanstvo.

"Naravno, zabrinuti smo, molimo se i nadamo se da neće doći do nekih tragičnih trenutaka", dodao je on.

Ruska pravoslavna crkva obeležava 28. jul kao Dan krštenja Rusije. Očekuje se da će tog dana patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvoditi litiju i moleban kod spomenika krstitelju Rusije knezu Vladimiru na Borovickom trgu.

image