Rusija

Čuveni ruski sopran Ana Netrebko tužila "Metropoliten operu" zbog diskriminacije i klevete

Tužba obuhvata optužbe za diskriminaciju po nacionalnoj osnovi, kršenje ugovora i klevetu, a ruski sporan traži da joj njujorška operska kuća plati najmanje 360.000 dolara odštete
Čuveni ruski sopran Ana Netrebko tužila "Metropoliten operu" zbog diskriminacije i klevetewww.globallookpress.com © © Roman Zach-Kiesling

Jedna od najpoznatijih operskih pevačica današnjice, ruski sporan Ana Netrebko tužila je "Metropoliten operu" i njenog direktora zbog diskriminacije pošto je ova operska kuća otkazala sve njene nastupe nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine. 

Tužba, koja je podneta Okružnom sudu za južni okrug Njujorka, obuhvata optužbe za diskriminaciju po nacionalnoj osnovi, kršenje ugovora i klevetu, preneo je "Vašington post". Netrebko traži da joj se plati najmanje 360.000 dolara odštete, navodeći kao razlog otkazane nastupe i troškove proba. 

Čuveni "Met" zaoštrio je svoje odnose sa ruskim sopranom u martu prošle godine, nedugo po početku sukoba u Ukrajini, a direktor opere Piter Gelb obrazlagao je tada da Netrebko jeste "jedna od najvećih pevačica u istoriji Meta, ali sa Putinovim ubijanjem nevinih žrtava u Ukrajini, nije bilo drugog puta". 

Američki list navodi da je Netrebko dala nekoliko izjava u kojima se protivi ratu i nasilju u vreme kada je izbačena iz opere, ali nije prihvatila Gelbov zahtev da osudi ruskog predsednika Vladimira Putina, piše u tužbi koju je podnela.   

"Od početka ruske invazije u Ukrajini, 'Met' i Piter Gelb koristili su Anu Netrebko kao žrtvenog jarca u svojoj kampanji da se distanciraju od Rusije i podrže Ukrajinu", navodi se u saopštenju tima Netrebkove poslatom "Vašingtonu postu".

Iz "Metropolitena" su, s druge strane, saopštili da tužba gospođe Netrebko nema osnova.

Advokat Netrebkove rekla je da je operska diva odlučila da podnese tužbu nakon što je u radnom sporu presuđeno da joj "Met" ove godine plati više od 200.000 dolara za 13 nastupa koje nije imala. Sudija u tom sporu ostavio je otvorenim pitanje "da li otkazivanje nekih ugovora od strane 'Meta' predstavlja kršenje zakona".   

U tužbi se navode sporazumi između "Meta" i Netrebko za nastupe tokom sezone 2025/26. uključujući postavke "Toske" i "Magbeta". Njujorška operska kuća rekla je 2022. godine Netrebko da otkazuje svaku buduću saradnju uz raskid njenih ugovora za 2023/24. godinu, piše u tužbi. 

Pre početka sukoba u Ukrajini, Netrebko je bila jedno od najpoznatijih imena "Metropolitena", a od kako je počela da nastupa u ovoj operskoj kući 2002. godine imala je prosečno deset nastupa godišnje. 

Posle otkazivanja ugovora, ruski sopran je počela da nastupa u drugim poznatim operskim kućama poput Državne opere u Beču i milanske "Skale".

Ipak, kako se navodi u tužbi, "Met" i Gelb narušili su reputaciju Netrebkove kod publike i ljubitelja opere, uključujući i ohrabrivanje protesta protiv njenih nastupa. 

"Netrebko je podnela i i dalje podnosi teške duševne boli i emocionalne tegobe, uključujući depresiju, poniženje, sramotu, stres i uznemirenost, kao i duševnu bol i patnju", dodaje se u tužbi. 

image