Rusija

Ukrajinski diplomata protestuje: Milanska "Skala" da ukine ruske opere

Najavljena premijera ruske opere "Boris Godunov" izazvala reakciju ukrajinskog konzula koji smatra da ovo delo može imati "potencijale elemente propagande"
Ukrajinski diplomata protestuje: Milanska "Skala" da ukine ruske opereGettyimages.ru © Giuseppe Cacace / Stringer

Generalni konzul Ukrajine u Milanu Andrij Kartiš uputio je pismo direktoru milanske opere "Skala" i lokalnim političkim liderima u znak protesta zbog planirane premijere ruske opere "Boris Godunov" sledećeg meseca.

Ukrajinski diplomata je rekao da ne treba podržati takve predstave zbog "potencijalih elementa propagande", izvestila je Ansa, preneo je Rojters.

U operi koja bi trebalo da otvori novu sezonu u Skali početkom decembra, a koja je najavljivana kao jedna od najvažnijih kulturnih događaja u ovom italijanskom gradu, glavne uloge imaju ruski pevači Ildar Abdrazakov i Ana Denisova.

Ukrajinski konzul je u pismu optužio Rusiju da koristi kulturu kako bi potkrepila narativ o sopstvenoj veličini i moći.

Modest Musorgski je komponovao operu "Boris Godunov" u 19. veku, i ona se smatra najvećim remek-delom ovog ruskog kompozitora.

Kako prenosi Rojters, još nekoliko ukrajinskih udruženja u Italiji je osudilo izbor milanske Skale. Oni su pozvali da se na otvaranju sezone odigra druga opera, kao i da se ruska dela ne izvode dok se ne završi sukob u Ukrajini.

Umetnički direktor pozorišta Dominik Mejer je ovim povodom izjavio da bojkot ruske kulture nije bio u planu.

Sada je, kako je saopšteno, svakako prekasno da se promeni repertoar, budući da je sve već spremno za premijeru i svečani početak sezone.

Podsećamo, mnogi ruski umetnici se na Zapadu suočavaju sa bojkotom, otkazima i cenzurom. 

Kraljevska muzička akademija u Stokholmu je nedavno oduzela članstvo jednom od najpoznatijih svetskih dirigenata, ruskom maestru Valeriju Gergijevu. Poznati ruski kompozitor je prethodno otpušten sa pozicija u Verbijeu, Roterdamu i Minhenu i zabranjeno mu je da nastupa na Zapadu.

Ukrajinska udruženja širom Evrope pozivaju pozorišta i filharmonije da ne izvode dela klasičnih ruskih pisaca i kompozitora. 

Hrvatsko-ukrajinsko društvo je pozvalo Zagrebačku filharmoniju da prestane da izvodi dela ruskih kompozitora poput Čajkovskog, Rahmanjinova, Stravinskog i Prokofjeva dok ne prestane sukob u Ukrajini.

image