Rusija

Prigožin u Sankt Peterburgu otvara centar za razvoj odbrambenih vojnih tehnologija

"Vagner centar" postaće mesto okupljanja specijalista i inovativnih ideja koje će imati praktičnu primenu u odbrani Ruske Federacije
Prigožin u Sankt Peterburgu otvara centar za razvoj odbrambenih vojnih tehnologijaNone © Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

U jeku kampanje koju zapadna javnost vodi protiv "vagnerovaca" i njihovog osnivača, privatna vojna kompanija Jevgenija Prigožina, ruskog biznismena i, kako navode na Zapadu, prijatelja predsednika Rusije Vladimira Putina, otvorila je danas "Vagner centar" u Sankt Peterburgu, prenose ruski mediji.

Kako je ranije naveo Prigožin, centar će obezbediti "udobno okruženje za stvaranje novih ideja", i u njemu će se okupljati specijalisti iz različitih sfera, dok će glavni cilj biti poboljšanje odbrane Rusije, "uključujući i informacionu" odbranu.

Oni koji žele da učestvuju, mogu da se samostalno prijave preko zvaničnog sajta (https://wagnercentr.ru/).

Kompleks će "otvoriti svoja vrata i pružiti besplatan smeštaj svim pronalazačima, projektantima, IT stručnjacima, ... koji mogu da pomognu razvoju vojne industrije Ruske Federacije", a najperspektivnije i najefikasnije ideje dobiće podršku za dalji rad na njima, navodi se na sajtu "Vagner centra".

Onima koji budu bili odabrani, Prigožin još obećava celodnevni pristup prostorijama novog centra u Nevskom regionu Sankt Peterburga na oko 7 kilometara od centra grada.

Prošlog petka tamo je održan prvi događaj otvorenog tipa na kojem se govorilo o informacionoj bezbednosti Rusije i perspektivama razvoja medijskih tehnologija usled aktuelnog konflikta u Ukrajini.

Prigožin, vlasnik grupe "Konkord", od 2016. godine nalazi se pod sancijama SAD zbog navodne umešanosti u američke predsedničke izbore, a od 2020. i pod sankcijama Evropske unije.

U aprilu ove godine Brisel je još jednom sankcionisao ruskog biznismena, ali ovaj put zbog povezanosti sa specijalnom vojnom operacijom Rusije i "bliskim vezama" sa predsednikom Putinom i Ministarstvom odbrane Rusije. Ruski lider je, sa druge strane, 2018. godine demantovao ove tvrdnje.

Na sve ovo, američki Stejt department u julu je odredio i nagradu od deset miliona dolara za onoga ko uspe da predstavi dokaze Prigožinove umešanosti u američke izbore.

Ruski biznismen takođe je više puta negirao komentare o svojoj vezi sa "vagnerovcima", zbog čega je i ušao u sankcioni spisak Vašingtona i Brisela.

Ipak, krajem septembra, Prigožin je prvi put javno priznao da stoji iza osnivanja grupe "Vagner" i precizirao da je ona osnovana 2014. godine, "kada je počeo genocid nad ruskim stanovništvom Donbasa", a Rusija uhvatila poslednji voz da "blokira dolazak ukrajinske vojske na Krim". Tada je zajedno sa mnogim drugim ruskim biznismenima, kako navodi Prigožin, pokušao da "regrutuje grupu koja će putovati i zaštititi Ruse".

I dok Zapad uvodi sankcije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov u oktobru je visoko ocenio doprinos ruskog milionera i tom prilikom ga nazvao velikim patriotom, koji veoma brine o svojoj zemlji.

Sve sankcije do sada kao da nisu bile dovoljne, pa se poznati ruski biznismen pre dva dana susreo sa još jednom optužnicom, koju je podnela britanska advokatska firma "Mekkju džuri end partners". Razlog je umešanost privatne vojne firme "Vagner" u dešavanja u Ukrajini. Kompanija će zastupati ukrajinsku stranu, a, kako se navodi na njenom sajtu, već je uključena u nekoliko slučajeva koji su povezani sa konfliktom u Ukrajini.

image