Rusija

Srušio se avion u Tverskoj oblasti, "Rosavijacija" potvrdila da je Prigožin među poginulima (VIDEO)

U padu privatnog aviona poginulo svih deset putnika

Privatni avion srušio se u Tverskoj oblasti, u njemu je bilo deset ljudi i svi su poginuli, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin bio je na spisku putnika, navode iz Ministarstva, prenose "RIA Novosti".

"Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, u Tverskoj oblasti, u blizini sela Kuženkino, srušila se privatna letelica 'Embraer legasi' koja je letela iz Moskve za Sankt Peterburg. U avionu je bilo deset ljudi, uključujući tri člana posade. Prema preliminarnim informacijama, svi su poginuli", navodi se u izveštaju Ministarstva.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj "Rosavijacija" je potvrdila da je Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti, prenose "RIA Novosti".

"Rosavijacija" je saopštila da su se u avionu nalazili sledeći putnici: Sergej Propustin, Jevgenij Makarijan, Aleksandar Totmin, Valerij Čekalov, Dimitrij Utkin, Nikolaj Matusejev, Jevgenij Prigožin, kao i članovi posade: komandant Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.

I zvanični kanal PMC Vagner je na Telegramu potvrdio smrt Jevgenija Prigožina.

Let aviona "Embraer 135" (EBM-135BJ) izvršavao se na osnovu dozvole za korišćenje vazdušnog prostora izdate u skladu sa utvrđenom procedurom, dodaju iz "Rosavijacije".

Na društvenim mrežama se pojavio snimak pada aviona, a oko 20 časova pronađena su tela osmoro mrtvih na mestu pada aviona, rečeno je "RIA Novostima" u Hitnoj pomoći.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj ("Rosavijacija") je saopštila da je formirana komisija koja je počela da istražuje okolnosti i uzroke nesreće sa avionom "Embraer-135" (EBM-135BJ), koja se dogodila 23. avgusta u Tverskoj oblasti.

"Pokrenuta je istraga o padu aviona koji se večeras dogodio u Tverskoj oblasti. Prema informacijama sa spiska putnika, ime i prezime Jevgenija Prigožina bilo je na listi", navela je agencija.

Avion je pripadao "MNT-aero", kompaniji specijalizovanoj za biznis transporte.

Komisija "Rosavijacije" je na mestu nesreće počela da prikuplja materijal o pripremljenosti posade, tehničkom stanju aviona, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi, kao i funkcionisanju radiotehničke opreme.

U ovoj fazi istrage specijalisti će takođe potražiti i opremu za objektivnu kontrolu leta, kako bi se potom dekodirao i analizirao zapis sa crne kutije.

Službe hitne pomoći saopštile su za agenciju TASS da se avion zapalio nakon što je udario u zemlju, a bio je u letu manje od 30 minuta.

Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta otvorilo je povodom pada aviona u Tverskoj oblast krivični postupak zbog kršenja pravila bezbednosti saobraćaja i funkcionisanja vazdušnog saobraćaja, saopšteno je iz Istražnog komiteta.

Dodaje se da je na lice mesta izašla ekipa za uviđaj, biće zakazana sva neophodna veštačenja i obavljene sve radnje kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Prema nezvaničnim informacijama, poslovni avion, koji je pao u Tverskoj oblasti, nestao je sa radara 26 minuta nakon uzletanja.

"U 17.54 časova 'Embraer ERJ-135BJ Legasi 600' poleteo je sa aerodroma Šeremetjevo ka aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu. U jednom trenutku avion je nestao sa radara, a na veliki broj poziva dispečera, posada aviona nije odgovarala. Avion se srušio nedaleko od sela Kuženkino i zapalio se. Posada od troje ljudi i sedam putnika poginuli su na licu mesta", objavili su ruski mediji. 

Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson izjavila je da je Bela kuća upoznata sa informacijama o padu aviona u Tverskoj oblasti, na kojem se, prema informacijama, nalazio Jevgenij Prigožin, prenele su "RIA Novosti".

image
VV inauguration
banner