Rusija

Peskov o Prigožinu: Ne slušajte zapadne medije

Ruski predsednik glavnu pažnju usmerava na Specijalnu vojnu operaciju
Peskov o Prigožinu: Ne slušajte zapadne medijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Mnogo je spekulacija i laži vezanih za nedavnu smrt osnivača privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i demantovao odgovornost Kremlja o kojoj pišu zapadni mediji.

"Sve spekulacije na Zapadu dolaze iz istog izvora. Njihove tvrdnje su potpuna laž. Moramo da se oslanjamo na činjenice. Njih je malo ali je istraga u toku. Predsednik će veoma brzo da dobije rezultate istrage i znaćemo više detalja o ovom slučaju", kazao je Peskov.

Kako bi se potvrdila smrt Prigožina, potrebno je sprovesti ekspertizu, uključujući i genetska ispitivanja. Za sada zvaničnih rezultata još uvek nema, istakao je portparol Kremlja.

Na pitanje novinara da li se lider zemlje u poslednje vreme sretao sa Pirgžinom, Peskov je odgovorio negativno.

Putin je juče izrazio žaljenje i iskreno saučešće porodicama poginulih i istakao da je Prigožin bio talentovan čovek sa teškom sudbinom. Kako je rekao, Prigožin se vratio iz Afrike, a istog dana je poginuo.

Iako "Vagner" kao struktura de jure više ne postoji u Rusiji, ona je dala veliki doprinos oslobađanju Bahmuta, DNR i LNR i herojstvo vagnerovih boraca se ne može zaboraviti, istakao je Peskov.

Ranije je Putin izjavio da "Vagner" u pravnom smislu ne postoji jer u Rusiji ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. "Grupa postoji, ali ne i pravno", precizirao je Putin i istakao da je na ruskoj vladi i parlamentu da razgovaraju o pravnom okviru za privatne vojne formacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da ide na samit G20 u Indiji, koji će biti održan u septembru, dodao je Peskov.

Sada je glavni akcenat na Specijalnoj vojnoj operaciji, dodao je Peskov.

Specijalna vojna operacije se sprovodi kako ruskim regionima ne bi pretila teroristička opasnost, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa desantima na Krimu i udarima na Krimski most.

Govoreći o eskalaciji terorističkih napada na Moskvu koju organizuje kijevski režim uz pomoć dronova, Peskov je naglasio da ruski sistemi protivvazdušne odbrane funkcionišu efektivno i uspešno uklanjaju takvu pretnju.

Ruske snage su juče na Krimu uništile četiri čamca sa ukrajinskim diverzantima koji su prethodno otvorili vatru na kamp naselje sa civilima u Olenovki, preneo je Telegram kanal "Šot". Nepoznata lica su započela pucnjavu kod rta koji je najzapadnija tačka Krima, u jednom kampu sa civilima koji su u to vreme spavali. Srećom, niko nije stradao.

Pritom, samo sinoć su ukrainskie snage napale poluostrvo Krim uz pomoć 42 drona. Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, napad je uspešno sprečen, svi dronovi su uništeni.

Putin će se uskoro sastati sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sastanak se priprema veoma intenzivno, kazao je Peskov.

"Turski i ruski zvaničnici sinhronizuju saopštenja takvog tipa i obe strane će objaviti relevantno saopštenje u dogledno vreme", rekao je.

Ranije je diplomatski izvor iz Ankare za "RIA Novosti" potvrdio da je susret ruskog i turskog lidera "najverovatnije" dogovoren za početak septembra pre samita Grupe 20.

Govoreći o samitu BRIKS koji se juče završio u Johanezburgu, Peskov je kazao da je prošao izvanredno uspešno, usvojen je važan dokument – deklaracija "Johanesburg-2".

image