Rusija

Turski analitičar: Zapad neće ispuniti zahteve za nastavak Sporazuma o žitu

Ako UN ublaže sankcije Rusiji, onda će se ispostaviti da Moskva ima premoć u nastavku rusko-ukrajinskog sukoba. To je neprihvatljivo za mnoge zemlje na Zapadu", rekao je Oktaj
Turski analitičar: Zapad neće ispuniti zahteve za nastavak Sporazuma o žitu© Foto Tanjug/United Nations via AP

UN neće smeti da ispune ruske uslove za nastavak Sporazuma o žitu. Razgovori o ponovnom pokretanju prethodnog dogovora će biti nastavljeni, ali u trenutnoj situaciji ne treba očekivati značajne pomake, ocenio je za TASS direktor analitičkog centra Kafkasam u Turskoj Hasan Oktaj.

"Rusija traži ublažavanje sankcija koje su joj nametnute. Ako do toga dođe, onda će se ispostaviti da Moskva ima premoć u nastavku rusko-ukrajinskog sukoba. To je neprihvatljivo za mnoge zemlje na Zapadu", rekao je Oktaj. 

UN su obećale Rusiji da će preduzeti niz koraka za ublažavanje ograničenja pre potpisivanja inicijalnog sporazuma u ​​Istanbulu u julu 2022, koji se formalno naziva Crnomorska inicijativa za žito, podsetio je turski stručnjak. 

"To se odnosilo na ponovno povezivanje ruskih banaka sa SVIFT-om, snabdevanje ruskim đubrivom, poljoprivrednom mehanizacijom, osiguranjem brodova i drugim stvarima. Međutim, Zapad i UN to nisu uradili iz određenih razloga, pre svega političkog prirode", dodao je on.

U trenutnoj situaciji ne treba očekivati nikakve pomake, smatra direktor Kafkasam centra. 

"Nema opcija za ublažavanje sankcija Rusiji. Bez toga neće biti dogovora, kao što je Moskva ranije ponovila. Turska teško da će moći bilo šta da uradi u smislu posredovanja pod takvim uslovima", navodi je Oktaj.

image