Rusija

Putin: Odnosi Rusije i Kine dostigli istorijski nivo bez presedana

Činjenica da je kineski predsednik Si Đinping u martu, posle reizbora, doputovao u prvu inostranu posetu Rusiji, govori o neviđenom istorijskom nivou odnosa između zemalja, poručio je ruski predsednik
Putin: Odnosi Rusije i Kine dostigli istorijski nivo bez presedana© TANJUG/Igor Russak, Roscongress Foundation via AP)

Odnosi Rusije i Kine dostigli su istorijski nivo bez presedana, zajednički rad dveju zemalja će se nastaviti, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa zamenikom premijera Državnog saveta Narodne Republike Kine Džang Guoćingom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Putin je tokom razgovora rekao da činjenica da je kineski predsednik Si Đinping u martu, posle reizbora, doputovao u prvu inostranu posetu Rusiji, govori o neviđenom istorijskom nivou odnosa između zemalja.

"Ovo je znak da su odnosi Rusije i Kine u poslednjih nekoliko godina dostigli istorijski nivo bez presedana. Kao što ste rekli, nastavićemo ovaj rad zajedno i dalje", kazao je Putin.

Potpredsednik Državnog saveta Narodne Republike Kine kazao je da kinesko-ruski odnosi ostaju veoma dinamični, a da se obim interakcije širi.

"Pod strateškim vođstvom predsednika Kine i predsednika Ruske Federacije, kinesko-ruski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije se produbljuju između naših zemalja u novoj eri. Naši odnosi su na visokom nivou i dinamično se razvijaju", naveo je Guoćing i dodao da Peking i Moskva pokazuju visoku međusobnu podršku u pitanjima koja utiču na međusobne suštinske interese.

Kineski diplomata je napomenuo da će obim kinesko-ruske trgovine ove godine dostići 200 milijardi dolara pre predviđenog roka.

"U prvih osam meseci ove godine, bilateralni trgovinski promet između Kine i Rusije dostigao je 155,1 milijardu dolara. To je 32 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Imamo sve razloge da verujemo da je zadatak postavljen na najviši nivo. Ova cifra od do 200 milijardi dolara biće postignuta pre roka ove godine", naglasio je.

Osmi Istočni ekonomski forum održava se od 10. do 13. septembra 2023. godine u Vladivostoku u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta ( FEFU ). 

image