Rusija

Pre ukrajinskog napada, američki komercijalni satelit u dva navrata snimao Sevastopolj

Sevastopolj je snimljen satelitom "vorldvju-3" 19. septembra, kao i narednog dana satelitom "vorldvju-2", a dva dana kasnije Ukrajinci su izvršili raketni napad na ovaj grad
Pre ukrajinskog napada, američki komercijalni satelit u dva navrata snimao Sevastopoljwww.globallookpress.com © © Senior Airman Thomas Sjoberg

Američki komercijalni satelit kompanije "Maksar" snimao je Sevastopolj dva puta poslednjih dana, kako se može videti na vebsajtu kompanije u otvorenim podacima, prenele su "RIA Novosti".

Prema tim podacima, Sevastopolj je snimljen satelitom "vorldvju-3" 19. septembra, kao i narednog dana satelitom "vorldvju-2". 

U vreme lansiranja, sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, što omogućava pravljenje veoma detaljnih fotografija.

Kijev je u petak napao Sevastopolj, protivvazdušna odbrana oborila je pet raketa, u napadu je oštećeno istorijsko zdanje komande Crnomorske flote, a jedan vojnik se vodi kao nestao, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Podseća se da su Sjedinjene Američke Države i Ukrajina više puta objavile da sarađuju u obezbeđivanju podataka sa američkih satelita za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Takve usluge uvrštene su u jedan od paketa američke vojne pomoći Kijevu.

image