Rusija

Raketni napad na štab Crnomorske flote u Sevastopolju, rusko MO: Nestao vojnik

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su pet ukrajinskih raketa i odbili napad. Oštećena je zgrada istorijskog štaba Crnomorske flote, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Raketni napad na štab Crnomorske flote u Sevastopolju, rusko MO: Nestao vojnik© Зоран Шапоњић

Kijevski režim izvršio je danas raketni napad na grad Sevastopolj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su pet ukrajinskih raketa i odbili napad. Oštećena je zgrada istorijskog štaba Crnomorske flote. Prema dostupnim informacijama, jedan vojnik je poginuo", precizirali su iz ministarstva.

Međutim, istu objavu su dopunili novom informacijom: "vojnik nije poginuo, nestao je bez traga".

Neprijatelj je izvršio raketni udar na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, napisao je ranije danas gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

"Prema preliminarnim informacijama, civilna infrastruktura oko štaba flote nije oštećena. Do sada nismo uočili čak ni jedno razbijeno staklo. Ljudi koji su se u trenutku napada nalazili na ulici nisu povređeni", naglasio je Razvožajev.

"Pažnja svima! Moguć je još jedan napad", dodao je Rozvožajev neposredno posle napada i zamolio meštane da ne odlaze u centar grada i da ne napuštaju svoje zgrade.

"Na zvuk sirene, svi koji su u blizini štaba flote treba da krenu u skloništa", upozorio je gubernator i podelio na Telegramu detaljno uputstvo kako delovati u slučaju zvučnog signala "pažnja svima" ili glasovnog upozorenja o vazdušnoj uzbuni.

Kasnije je javio da je prekinuta uzbuna za raketnu i vazdušnu opasnost, ali da građani i dalje ne bi trebalo da idu u centar grada.

Fragment rakete je pao u blizini pozorišta Lunačarski, napisao je Razvožajev na Telegramu i upozorio stanovnike Sevastopolja da u slučaju da naiđu na delove rakete, ne prilaze već pozovu nadležne organe. 

"Na lice mesta stigle su sve službe hitne pomoći kao i predstavnici Ministarstva za vanredne situacije (MČS)", istakao je gubernator.

Prema njegovim rečima, spremna je i aeromobilna grupa snaga MČS, sačinjena od obučenih i opremljenih specijalnih snaga koje deluju u zoni napada tako što koriste avijaciju i vazduhoplovne tehnologije za rešavanje najhitnijih zadataka, s obzirom da od brzine delovanja specijalnih službi u kritičnim situacijama zavisi mnogo.

Kako prenose mediji, tokom raketnog napada na Sevastopolj, američki izviđački avion "boing P-8S posejdon" američke mornarice nalazio se u oblasti Crnog mora.

Dodaje se da ovi avioni redovno lete kod obala Krima zajedno sa izviđačkim avionima "RK-4 global havk" i avionima za rano upozorenje "E-3A sentri" američkog ratnog vazduhoplovstva.

image