Rusija

Zaharova: Kijev je napao Sevastopolj u koordinaciji sa Vašingtonom i Londonom

Britanija je odgovorna za laži o žrtvama u Buči, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Kijev je napao Sevastopolj u koordinaciji sa Vašingtonom i Londonomwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Ukrajina je izvršila napad na Sevastopolj 22. septembra u bliskoj saradnji sa američkim i britanskim obaveštajnim agencijama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Sevastopolj je 22. septembra ponovo napadnut i nema ni najmanje sumnje da je napad bio unapred planiran korišćenjem zapadnih obaveštajnih sredstava, satelitske opreme NATO-a, izviđačkih aviona i izveden na inicijativu i u bliskoj saradnji sa američkim i britanskim obaveštajnim službama", kazala je Zaharova na brifingu.

Podsetimo, Kijev je u petak napao Sevastopolj, protivvazdušna odbrana oborila je pet raketa, u napadu je oštećeno istorijsko zdanje Komande Crnomorske flote, a jedan vojnik se vodi kao nestao, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su preneli mediji, tokom raketnog napada na Sevastopolj, američki izviđački avion "boing P-8S posejdon" američke mornarice nalazio se u oblasti Crnog mora.

Britanija odgovorna za laži o žrtvama u Buči

Zaharova je istovremeno ukazala i da Rusija vodi istragu o učešću Britanije u antiruskoj provokaciji u ukrajinskom gradu Buča.

"Rusija sprovodi objektivnu istragu o učešću Londona, posebno britanskih obaveštajnih službi, u insceniranju provokacije u gradu Buča u martu 2022. Moskva ne dobija pomoć u tome ni od jedne strane uključene u događaje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije se više puta obraćao generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, sa zahtevom da iskoristi svoja ovlašćenja i da dobije spisak imena lica pokazanih u gradu Buči. Međutim, još ništa nismo dobili. Kriju ih", rekla je.

Zaharova je naglasila da je London posebno vešt u skrivanju imena, a Velika Britanija je, dok je predsedavala Savetom bezbednosti UN u aprilu prošle godine, odbila da sazove sastanak Saveta o događajima u Buči. 

Kako je naglasila, to mnogo govori, pre svega, da London krije istinu o tim događajima i postavlja se pitanje zašto.

"Zato što je bio direktno umešan u njih. Svesni smo aktivnog učešća britanskih istraživačkih centara, Pi-Ar agencija i, pod njihovim okriljem, britanskih obaveštajnih službi u kampanjama dezinformisanja kijevskog režima", istakla je.

image