Rusija

Rjabkov: Novi budžet SAD predstava za javnost i obično brbljanje

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije kazao je i da bi Rusija mogla da ukine ograničenja za raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, zbog akcija SAD i njihovih zapadnih satelita
Rjabkov: Novi budžet SAD predstava za javnost i obično brbljanje© Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Rusija smatra da usvajanje privremenog budžeta u SAD, koji ne uključuje sredstva za podršku Ukrajini, neće promeniti bilo šta u stavu Vašingtona, jer sve što se dešava je predstava za javnost, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. 

"Čak i uz pomoć Ukrajini i bez pomoći, SAD će nastaviti da podržavaju Kijev", kazao je Rjabkov novinarima, odgovarajući na pitanje kako Moskva ocenjuje usvajanje privremenog budžeta Sjedinjenih Država, koji nisu uključili sredstva za podršku Ukrajini.

Kako je dodao, ne treba misliti da to nešto menja i da je to samo predstava za javnost.

"To je brbljanje. Osnovni fokus Vašingtona na podršku kijevskom režimu se ne menja. Pronaći će oni novac", istakao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva ne vidi izglede za poboljšanje odnosa sa američkom stranom.

"Dok se SAD ne opamete i ne počnu da menjaju svoju politiku u tom pravcu, mislim da neće biti izgleda za poboljšanje odnosa", naveo Rjabkov, napomenuvši da strane nastavljaju "čisto tehničke razgovore o aktivnostima diplomatskih misija, pitanjima viza i nekim povremenim humanitarnim situacijama".

Dan ranije, američki Kongres usvojio je predlog zakona o privremenom finansiranju vlade, nekoliko sati uoči isticanja godišnjeg budžeta u ponoć, ali on ne obuhvata dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bela kuća tražila.

Zakon predviđa finansiranje vlade do 17. novembra, što će članovima Kongresa omogućiti da pregovaraju o punom budžetu za fiskalnu 2024. godinu. Posle ovoga, Ukrajinska Rada je saopštila da "nema šanse da se suprotstavi Rusiji bez finansijske podrške Sjedinjenih Američkih Država".

Rusija možda ukine raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa

Rjabkov je dodao da zbog postupaka SAD i njihovih zapadnih saveznika više nema razloga da Rusija ostane pri jednostranom moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, ali da još nisu donete nikakve političke odluke u vezi toga.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin je uveo jednostrani moratorijum, ali to nije naišlo na odgovarajući odziv SAD i njihovih zapadnih satelita. Vidimo praktične akcije koje će neizbežno dovesti do toga da se u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu pojave sredstva naoružanja likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Shodno tome, nema razloga da ostanemo pri našem moratorijumu. Ipak, za sada nisu donete nikakve političke odluke u vezi toga", ukazao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, Rusija nije dobila predloge Sjedinjenih Država da proveri poštovanje moratorijuma na nuklearna testiranja, ali da, u svakom slučaju, stav Moskve o nemogućnosti poslovanja sa Vašingtonom na uobičajen način u oblasti kontrole naoružanja se nije promenio.

Naime, "Blumberg" je ranije izvestio da Ministarstvo energetike SAD nastoji da pokaže da ministarstvo ne krši trenutni moratorijum na testiranje nuklearnog oružja, pozivajući Rusiju i Kinu da ga preispitaju kako bi se postigla veća transparentnost i smanjile vojne tenzije.

"Nismo dobili nikakve pozive. Ne znam na osnovu čega agencija uzima takve informacije i pušta ih u medijski prostor", ukazao je ruski diplomata.

image