Svet

Bajden teši Ukrajince i moli republikance: Propalo obećanje koje je dao Zelenskom

Predsednik SAD je pozvao predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija da brzo obezbedi potrebnu pomoć Ukrajini
Bajden teši Ukrajince i moli republikance: Propalo obećanje koje je dao ZelenskomGetty © Drew Angerer

Tek što je Kongres usvojio zakon o budžetu SAD bez dodatnog finansiranja Kijeva, kako bi izbegao blokadu vlade, predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija da brzo produži podršku Ukrajini.

"U potpunosti očekujem da zadrži svoju posvećenost i obezbedi podršku potrebnu za pomoć Ukrajini, dok se brani od agresije i brutalnosti", rekao je Bajden.

On je poručio da postoji ogroman broj republikanaca i demokrata u Predstavničkom domu i Senat koji podržavaju Ukrajinu.

"Hajde da glasamo o tome", kazao je američki predsednik, prenosi "Blumberg".

Kongres je u subotu usvojio meru zahvaljujući kojoj će vlada imati finansije do 17. novembra u iznosu od 16 milijardi dolara u slučaju katastrofe.

Međutim, nedostatak pomoći Kijevu, u iznosu od šest milijardi dolara, udarac je i za Bajdena i za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je prošlog meseca posetio Vašington kako bi tražio novo naoružanje. Zelenski je tom prilikom pozvao Zapad da nastavi da finansira i naoružava Ukrajinu.

Na konferenciji za novinare, na pitanje šta bi rekao Zelenskom i drugim saveznicima Ukrajine, Bajden je rekao: "Mogu da ih uverim. Pogledaj me, uradićemo to".

Lideri Senata rekli su da će započeti rad na odobravanju pomoći.

"U narednim nedeljama očekujemo da će Senat raditi na tome da američka vlada nastavi da pruža kritičnu i trajnu bezbednosnu i ekonomsku podršku Ukrajini", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer u zajedničkoj izjavi u subotu sa liderom republičke stranke u Senatu Mičom Mekonelom.

Međutim, Makarti želi da poveže pomoć Ukrajini sa republikanskim predlozima za bezbednost na granici sa SAD, kojima se protive demokrate, rekavši da je granica za njega prioritet i da dve politike treba zajednički na tome da rade.

image