Rusija

Peskov: Abasova poseta Rusiji planirana pre sukoba na Bliskom istoku, još nema tačnog datuma

Portparol Kremlja danas prokomentarisao izraelsko-palestinski konflikt i još jednom ponovio da se Rusija zalaže za mir u tom regionu
Peskov: Abasova poseta Rusiji planirana pre sukoba na Bliskom istoku, još nema tačnog datuma© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Tačan datum posete palestinskog lidera Mahmuda Abasa Moskvi još nije poznat, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući poslednju izjavu ambasadora Palestine u Rusiji, koji je poručio da su toku pripreme za tu posetu. 

Ipak, Peskov je ukazao da je ova poseta planirana još pre i tako indirektno potvrdio da se razgovori na ovu temu nisu pojavili, zbog poslednjih dešavanja između Palestinaca i Izraelaca. 

Takođe, portparol dodaje da je Rusija u kontaktu sa palestinskom stranom, kako bi se ustanovilo da li se među zarobljenicima zaista nalaze i državljani Rusije i kako bi se saznalo više o njihovoj sudbini. 

Peskov je danas prokomentarisao i jednu od poslednjih izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je rekao da Rusija, navodno, želi da razbukta rat na Bliskom istoku. Portparol Kremlja demantovao je ove tvrdnje, poručivši da su "u potpunosti bez osnova", jer je u pitanju "zastareo konflikt pun protivrečnosti".

Rusija održava odnose kako sa Palestincima tako i sa Izraelom, u kojem živi veliki broj naših državljana, zaključio je portparol Kremlja.

Peskov je danas govorio i o nekim drugim temama, te je potvrdio da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu uručen orden Ahmata-Hadži Kadirova. Komentar je usledio nakon jučerašnje izjave lidera Čečenije Ramzana Kadirova, koji je poručio da je ovaj orden uručen ruskom lideru. Naredba o dodeli ordena inače je potpisana još 2007. U pitanju je najviša nagrada Čečenije, koja je ustanovljena nakon pogibije prvog predsednika Čečenije 2004. godine, koji je život izgubio usled terorističkog napada. Dodeljuje se istaknutim pojedincima za njihove zasluge prema Čečeniji. 

image