Rusija

Lavrov: Dosadašnji status kvo u Izraelu pokazao neefikasnost, potrebne su promene

Ministar spoljnih poslova sastao se danas sa predstavnicima Arapske lige i komentarisao eskalaciju sukoba između zvaničnog Izraela i palestinskih snaga
Lavrov: Dosadašnji status kvo u Izraelu pokazao neefikasnost, potrebne su promenewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Dosadašnji status kvo u zoni konflikta u Izraelu pokazao je svoju neefikasnost, ocenio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući, nakon sastanka sa predstavnicima Arapske lige, poslednju eskalaciju sukoba između Izraela i palestinskih snaga.

Zbog toga, kako kaže, potrebno je da dođe do određenih promena. 

"Nije potrebno samo da dođe do što hitnijeg prestanka borbi, već je potrebno posvetiti posebnu pažnju i uzrocima zbog kojih palestinski problem nije rešen već više godina, iako po tom pitanju postoje već dogovorena rešenja u okviru UN", rekao je Lavrov.

"Siguran sam da Arapska liga i Rusija mogu da doprinesu rešenju problema, i to pre svega zaustavljanju stradanja civila", dodao je Lavrov, ističući da je Moskva spremna da razgovara sa svima koji su iskreno zainteresovani da dođe do stabilnog mira na Bliskom istoku i da se stvori Palestinska država, što zahtevaju i Ujedinjene nacije. 

Ministar je podvukao da je stvaranje Palestinske države "najsigurniji put do rešenja problema, koji izbijaju u tom delu sveta" i da "palestinska problematika ne može više da se odlaže", te da "odluke UN-a moraju da se sprovode". Ipak, kaže i da se nikada do sada, nakon ranijih eskalacija, nisu preduzimali pravi napori da se formira Palestinska država, tj. da se situacija stabilizuje. 

Komentarišući ulogu SAD u izraelsko-palestinskom konfliktu, on dodaje da Vašington, umesto da tesno sarađuje sa Arapskom ligom, pokušava da dijalog o razrešenju krize izmesti iz okvira koji pretpostavljaju stvaranje Palestinske države, poštovanje odluka Ujedinjenih nacija, uspostavljanje kontakata između Palestinaca i Izraelaca, a sve u cilju rešavanja svakodnevnih problema. 

SAD, kako kaže, ne žele da vode razgovore na temu formiranja Palestinske države. 

Takođe, govoreći o Zapadu, šef ruske diplomatije dodaje i da je očekivano da će Zapad istupiti sa javnim pozivima na mir i da će osuditi napad na Izrael. U tom kontekstu on poručuje sledeće:

"Ne možemo da se složimo sa izjavom onih koji kažu da bezbednost treba postići isključivo putem borbe protiv terorizma, jer to podriva odluku UN o stvaranju Palestinske države i u tom kontekstu ne mogu a da ne spomenem destruktivnu politiku SAD, koje sabotiraju kolektivne napore" da se situacija stabilizuje. "Mi polazimo od toga da treba aktivno podržati Arapsku ligu. Ova struktura je u poslednje vreme istupila sa nizom inicijativa" koje imaju za cilj stabilnost na Bliskom istoku. "Smatramo da Arapska liga može da odigra ključnu ulogu u ozdravljenju regionalne situacije putem akcija koje bi vodile stvaranju Palestinske države, koja će postojati pored Izraela".

Ruski ministar je, takođe, skrenuo pažnju i da se situacija na severu Izraela na granici sa Libanom pogoršava.

Ujedno, iskoristio je ovu priliku da iskaže duboku zabrinutost zbog toga što je do sada poginulo više stotina ljudi, dok je veliki broj njih ranjen. "Bilo kakvo nasilje je neprihvatljivo", isto kao što je nedopustivo da se žena i deca uzimaju za taoce, zaključuje Lavrov. 

Upitan da prokomentariše to što su i američki zvaničnici govorili o tome da se američko oružje, koje je poslato Kijevu, našlo u zoni konflikta, Lavrov danas kaže da "je to davno poznata činjenica", na koju je Rusija više puta upozoravala u okviru SB UN. 

Govoreći o saradnji Moskve i Arapske lige, Lavrov je naglasio da ona traje već 20 godina, jer je memorandum o razumevanju potpisan 2003. godine. 

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abu el Gejt je izjavio da je za poslednjih 12 godina arapski svet bio podvrgnut događajima bez presedana.

"Našem regionu je potreban procvat koji mi ne vidimo", dodao je on i istakao da je sada potrebno pronaći hitno rešenje za situaciji u Gazi.

"Svi smo protiv toga što pate civili sa ove ili one strane", priznao je on, objasnivši da se "u potpunosti" slaže s Lavrovom da je što pre potrebno postići prekid vatre. 

Takođe, Ahmed Abu el Gejt upozorava da poslednji i prošlogodišnji događaji pokazuju da bi palestinska problematika mogla da eskalira i ubuduće. Navodi da je za poslednjih šest meseci gledao kako se Palestinci svakodnevno muče i ubijaju.

"Svakoga dana su ubijali od troje do petoro mladih Palestinaca na zapadnim obalama reke Jordan", rekao je i dodao da su često organizovane i provokacije koje su se ticale svetinja.

"Zahtevamo formiranje političkih perspektiva, koje bi dovele do razrešenja palestinsko-izraelskog konflikta". Osuđujemo nasilje, ali sa obe strane, istakao je on. 

Lider Arapske lige poručio je i sledeće:

"Sve ovo je rezultat neuspešnog sprovođenja u delo odluka i rezolucija UN. Zahvaljujemo Rusiji na stavu koji zauzima. Njen stav cenimo. Problematika Palestine nije nova, te se ona ne sme posmatrati kao takva. Odbijanje da se realizuju odluke UN, blokada Palestine - sve to su faktori koji se ne smeju ignorisati kada govorimo o onome što se dešava danas. Više puta smo upozoravali da ekstremistička politika Izraela onemogućava stabilnost i bezbednost u regionu. Na ovu problematiku se ne sme gledati samo s jedne strane, kao što to pokušavaju da nametnu svetu. S Lavrovom smo se dogovorili da je najbitnije da se sada zaustavi krvoproliće i da se situacija stabilizuje. Ukoliko se to ne desi situacija se može pogoršati. Ne smemo dopustiti da dođe do osvete prema civilima Gaze, jer će to dovesti samo do pogoršanja situacije".

"Potrebno je formirati Palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, čija će prestonica biti istočni Jerusalim", bio je jasan Ahmed Abu el Gejt.

Odgovarajući na pitanje arapske redakcije RT kako komentariše poslednje izjave izraelskog ministra finansija, koji je rekao da Palestinci kao narod ne postoje, i izjavu ministra odbrane Izraela, koji je danas najavio potpunu blokadu Gaze, lider Arapske lige poručio je sledeće:

"Ministar finansija Izraela je čovek krajnje ekstremistički nastrojen, to nije njegova prva takva izjava. Izraelci zapravo tako i razmišljaju i ako neko u to sumnja može da se uputi u Palestinu da se u to uveri svojim očima i vidi da li su Palestinci zaista varvari. Što se tiče izjave ministra odbrane Izraela, to nije prvi put da se Izrael tako ponaša. To je već šesti rat oko pojasa Gaze. Videli smo veliki broj ubistava, prolivanje krvi, napade na zgrade na toj teritoriji. Hiljade Palestinaca ostalo je bez svojih domova, jer su oni prosto razrušeni. To nije ništa novo za Izrael, ali ja se nadam i čekaću reakciju zapadnog sveta. Videli smo da je stav mnogih zapadnih zemalja jednostran i da se pažnja ne obraća na probleme sa kojima se suočavaju Palestinci. Ukoliko se stav Izraela ne promeni, onda, nažalost, ovaj rat neće biti poslednji, dok se ne smire".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner