Svet

Netanijahu: Tek smo počeli; Hamas otvoren za razgovore o primirju?

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da su vazdušni udari u Gazi "samo početak". Visoki zvaničnik Hamasa poručio je da je grupa otvorena za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom, pošto je "postigla svoje ciljeve"

Trećeg dana od napada Hamasa na Izrael žestoki sukob ne jenjava i broj poginulih ne prestaje da raste.

Kako je saopštio Vojni radio Izraela, do sada je više od 900 Izraelaca izgubilo život, od kojih najmanje 85 vojnika. Palestinska strana je objavila da je u izraelskim napadima ubijeno 687 ljudi.

Nakon saopštenja da će nakon svakog izraelskog napada na palestinski narod bez upozorenja biti pogubljen jedan civil koji je u njihovom zatočeništvu, Hamas je za "Al Džaziru" saopštio da je grupa otvorena za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom, pošto je "postigla svoje ciljeve".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se jedan broj palestinskih naoružanih napadača još uvek nalazi u Izraelu.

On je poručio da su vazdušni udari u Gazi "samo početak" i dodao da će država "učiniti sve za Izraelce koji su zarobljeni u Gazi".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da bude posrednik u pregovorima za okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca, ukoliko dve strane budu dale takav predlog.

Avion "Er Srbije" sa srpskim državljanina iz Tel Aviva sleteo je na beogradski aerodrom sa 132 državljana Srbije, koji su evakuisani iz Izraela.

Putnici, među kojima su bili i hodočasnici i učenici Niške bogoslovije koji su išli u posetu Svetoj zemlji, poleteli su sa aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu u kasnim večernjim satima.

Nedugo nakon njihovog poletanja Hamas je raketirao aerodrom "Ben Gurion".

Izraelska vojska je saopštila da je pokrenut opsežan napad na centre Hamasa u Gazi, odakle su tokom dana nastavljeni veliki raketni napadi na Izrael. 

U današnjoj eskalaciji sukob se prelio i na susedni Liban, koji je zbog delovanja palestinskog krila Islamskog džihada Izrael gađao artiljerijom i napao vojnim helikopterima. 

Libanski pokret Hezbolah izveo je udare na sever Izraela kao odgovor na smrt četiri svoja člana, prenose mediji.

Palestinski Fatah pozvao je danas na "eskalaciju svih tačaka konfrontacije sa izraelskim okupatorom u svim delovima Palestine".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao da je suspendovana pomoć EU za razvoj palestinskih teritorija, nakon čega je Evropska komisija saopštila da neće biti obustave isporuke humanitarne pomoći Palestincima, već će biti sprovedena "revizija pomoći Palestini".

Moskva je saopštila da se u Izraelu koristi oružje iz Ukrajine. 

  • 9. okt 2023 • 22:35

    22:35

    SAD: Možemo da podržimo i Ukrajinu i Izrael

    Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država uporedilo je delovanja Hamasa sa potezima Islamske države i poručilo da je spremno da nastavi da podržava Izrael.

    "Potrebno je napraviti razliku između današnjih dešavanja i drugih vremena u sukobu Izraela i Hamasa", rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane SAD i poteze Hamasa uporedio sa "divljaštvom na nivou Islamske države".

    Na pitanje da li su SAD zabrinute da su potrošile municiju podržavajući Ukrajinu, on je odgovorio da je Amerika u stanju da podrži obe države.

    On je dodao da je u pitanju "napad bez presedana na Izrael", i poslao "čvrstu poruku da SAD podržavaju odbranu Izraela" u ovom sukobu.

    Zvaničnik je dalje naveo da "bi protivnici koji žele da iskoriste nestabilnost u regionu trebalo dva puta da razmisle pre nego što to učine".

  • 22:33

    Bajden: Poginulo najmanje 11 američkih državljana

    Najmanje 11 američkih državljana je poginulo tokom eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

    "Nažalost, među ubijenima je najmanje 11 američkih državljana, od kojih su mnogi zasnovali drugi dom u Izraelu", naveo je on u pisanoj izjavi koju je objavila Bela Kuća.

  • 22:26

    SAD optužile Iran

    Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi optužio je Iran da je "saučesnik" u Hamasovom napadu na Izrael, ali je rekao da Vašington nema dokaze koji povezuju Teheran sa napadom.

    "Iran već dugo podržava Hamas i druge terorističke mreže širom regiona obukom o resursima i sposobnostima", rekao je Džon Kirbi za "Em-Si-En-Bi-Si".

    "I u tom pogledu, očigledno je da je Iran saučesnik. Ali, konkretnih dokaza o ovim napadima nemamo", dodao je Kirbi.

  • 22:13

    Šolc: Razgovori o situaciji na Bliskom istoku

    Očekuje se da će vođe Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Nemačke video-pozivom raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

    "SAD, Britanija, Francuska i Nemačka se slažu da ovo ne sme da postane požar u regionu, i zato niko ne bi trebalo da nastavi da podstiče teror u ovoj situaciji", rekao je Šolc novinarima u Hamburgu, prenosi Rojters.

  • 22:06

    U planu poseta palestinskog predsednika Moskvi

    U toku su pripreme za posetu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Moskvi, izjavio je palestinski ambasador u Rusiji Abdelhafiz Nofal.

    "Održavamo svakodnevne kontakte sa Moskvom. Sada su u toku pripreme za posetu predsednika Abasa Moskvi", rekao je ambasador, odgovarajući na pitanje da li su zvanični kontakti Palestine i Rusije mogući u bliskoj budućnosti, prenose "RIA Novosti".

    Kako je naveo diplomata, palestinska strana ceni stav Moskve po pitanju palestinsko-izraelskog rešenja.

  • 21:55

    Al-Kasam: Nema pregovora o zarobljenicima dok smo pod vatrom

    Portparol Brigade Al-Kasam, vojnog krila Hamasa, Abu Ubaida rekao je da brigada "neće pregovarati o pitanju zatvorenika dok je pod vatrom".

    On je dodao da "pretnje i pritisci" neće uspeti da nateraju grupu na pregovore, prenosi "Al Džazira".

    Abu Ubaida je kazao da Izrael mora biti spreman da "plati cenu" ako želi da zarobljenici budu vraćeni.

  • 21:45

    Erdogan: Turska spremna da posreduje između Izraela i Palestinaca

    Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da bude posrednik u pregovorima za okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca, ukoliko dve strane budu dale takav predlog.

    On je dodao da Turska može da bude i posrednik u pregovorima o razmeni talaca, prenosi Rojters.

    "Verujemo da neće biti mira u regionu bez nezavisne, suverene Palestine", rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

    Turski predsednik je naveo da njegova zemlja radi na pripremama za slanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

    On je pozvao Izrael da "prestane sa bombardovanjem palestinske teritorije i Palestinu da prestane da maltretira Izraelce u njihovim naseljima".

  • 21:37

    Izraelska vojska: Preuzeli smo kontrolu nad celim graničnim pojasom sa Gazom

    Portparol izraelske vojske Danijel Hagri izjavio je da je vojska u stanju da u potpunosti kontroliše dužinu graničnog pojasa sa Pojasom Gaze.

    "Nikakvi militanti ne mogu da pređu u Izrael", dodao je Hagri, ne navodeći da li u Izraelu još uvek ima militanata ili ne, prenosi arapski televizijski kanal "al-Hadat".

    Avioni izraelskog vazduhoplovstva bombardovali su 130 ciljeva koji pripadaju pokretu Hamas u Pojasu Gaze u poslednja tri sata.

    Portparol Palestinskog Crvenog polumeseca Muhamed Abu Musabih rekao je za "Al Arabiju" da trenutno nema sigurnih mesta u Gazi, dodajući da je sektor od severa do juga pod kontinuiranim granatiranjem.

    List "Tajms of Izrael" je citirao visokog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će se rat u Gazi "nastaviti danima ili nedeljama, a možda i duže".

    "Napadi na Gazu će biti izvedeni maksimalnom snagom i u najvećem opsegu, čak i ako to bude na štetu izraelskih građana koji su tamo zatvoreni", dodao je.

  • 21:35

    Kadirov: Stvorite koaliciju koja bi se usprotivila bombardovanju civila

    "Apelujem na lidere muslimanskih zemalja: stvorite koaliciju i pozovite one koje nazivate prijateljima – Evropu i ceo Zapad – da ne bombarduju civile pod izgovorom uništavanja militanata", istakao je čečenski lider Ramzan Kadirov na Telegramu.

    Kadirov je dodao i da Čečenija podržava Palestinu i da se protivi ovom ratu, "koji, za razliku od drugih sukoba, može da preraste u nešto više".

    "I sam sam bio u Izraelu i naša mirna delegacija je isto iskusila pokušaje otvorene provokacije, stoga pozivam da se zaustavi rat, kao i bilo kakav oblik provokacije. U slučaju da bude potrebe za tim, naše jedinice su spremne da, u svojstvu mirovnih snaga, istupe kako bi se uspostavio red i kako bi se suprotstavile bilo kakvim provokatorima", istakao je Kadirov.

  • 21:26

    Tramp: Bajden je izdao Izrael

    Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je da je aktuelni predsednik Džozef Bajden "izdao Izrael", dodavši da je izraelsko-palestinski rat najnoviji sukob koji je izbio tokom Bajdenove administracije.

    "Ne mogu da zamislim kako je neko ko je Jevrejin ili neko ko voli Izrael glasao za demokratu, a kamoli za ovog čoveka. Pokvareni Džo Bajden je izazvao ovaj problem", rekao je Tramp na skupu u Nju Hempširu, prenosi portal "Hil".

    On je dodao da je "pre manje od četiri godine na Bliskom istoku vladao mir, a da se danas dešava rat u Izraelu".

    Prema njegovim rečima, sukob Izraelaca i Palestinaca će se sigurno "vrlo brzo proširiti".

image