Rusija

Ruska duma jednoglasno povukla Sporazum o nuklearnom testiranju

Za dokument je glasalo 412 poslanika, nije bilo uzdržanih niti glasova protiv
Ruska duma jednoglasno povukla Sporazum o nuklearnom testiranju© Vladimir Baranov/Globallook Press

Državna duma je u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

Dokument je dostavljen Državnoj dumi 13. oktobra, a gotovo svi poslanici bili su njegovi koautori. 

"Vašington konačno mora da shvati da hegemonija sa njihove strane ne vodi ničemu dobrom. Potreban je dijalog na principima međusobnog poštovanja, odsustva dvostrukih standarda i nemešanja u poslove suverenih država. Ruska Federacija učiniće sve da zaštiti svoje građane i obezbedi očuvanje globalnog strateškog pariteta", napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Moskva je potpisala 1996. godine, a ratifikovala 2000. godine. Neke zemlje, uključujući SAD i Kinu, to još uvek nisu učinile. 

Međutim, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takve testove.

Zamenik šefa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio je da situacija oko Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova izaziva sve veću zabrinutost ako Vašington odluči da sprovede testiranje i da će Moskva biti prinuđena da reaguje na odgovarajući način.

"Situacija je sve ozbiljnija. SAD su odgovorne zašto Sporazum više od četvrt veka nije stupio na snagu, čak su i demonstrativno odustale od ratifikacije, a sada očigledno nameravaju da nastave testiranja", rekao je Rjabkov na konferencijama o razoružanju u Ženevi.

image